Maske neuporabne: 10 mio. evrov vredna oprema ni primerna za uporabo

Foto: Epa Koronavirus v Franciji Foto: Profimedia Novi koronavirus Foto: Profimedia koronavirus COVID-19 test Foto: Epa laboratorij COVID-19 koronavirus
Deset milijonov evrov vreden nakup zaščitne opreme, ki ga je na Kitajskem izvedla Finska, se je izkazal za polomijo. Njihova kakovost namreč ni primerna za uporabo v zdravstvu.
Oglej si celoten članek

Direktorica finske agencije za blagovne rezerve Tomi Lounema je dejala, da maske ne dosegajo standardov, ki jih mora izpolnjevati oprema za uporabo v zdravstvu.

Dodala je sicer, da bodo lahko opremo uporabili uslužbenci domov za ostarele in hkrati ponudila svoj odstop.

Čeprav so finske oblasti zaradi nakupa razočarane, je tudi ministrica za socialne zadeve in zdravje poudarila, da bodo opremo pač uporabili za druge namene in dodala, da se je vlada zavedala, da tveganje za nakup opreme slabše kvalitete obstaja.

Maske so testirali finski strokovnjaki in ugotovili številne pomanjkljivosti.

Foto: Profimedia Novi koronavirus

New York Times, ki se sklicuje na finske medije, poroča, da naj bi za naročilo skrbel podjetnik, ki mu zaradi dolgov, v katere je zašel, grozi sodnija.

Predstavniki finskih oblasti še poudarjajo, da je povpraševanje po zaščitni opremi v tem trenutku izjemo visoko, zaradi česar so takšni nakupi zelo tvegani, saj prodajalci za opremo, ki ni testirana, zahtevajo plačilo vnaprej.

Maske vrste FFP2 in FFP3, ki jih uporablja zdravniško osebje v 'prvih bojnih linijah' so se v zadnjem mesecu podražile za 15-krat.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 48

  • 03:43 13. April 2020.

    Bravo, Počivalšek. Človek ve da ni za kupovati mask na kitajskem kjer je potrebno plačati 100% avansom. POP TV in …

  • 00:02 12. April 2020.

    Sarec se ni hotel zmotiti zato je raje pustil skladisca opreme prazna in zdravstvenim delavcem povedal kaksno rimo.

  • 23:45 11. April 2020.

    Pa ravno Finski se to zgodi! Nič,bo Maks vse raziskal kateri strici na Kitajskem so bili zraven in kako je …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.