Slovenija
39036 ogledov

Maske neuporabne: 10 mio. evrov vredna oprema ni primerna za uporabo

Koronavirus v Franciji
1/4
Epa
Deset milijonov evrov vreden nakup zaščitne opreme, ki ga je na Kitajskem izvedla Finska, se je izkazal za polomijo. Njihova kakovost namreč ni primerna za uporabo v zdravstvu.

Direktorica finske agencije za blagovne rezerve Tomi Lounema je dejala, da maske ne dosegajo standardov, ki jih mora izpolnjevati oprema za uporabo v zdravstvu.

Dodala je sicer, da bodo lahko opremo uporabili uslužbenci domov za ostarele in hkrati ponudila svoj odstop.

Čeprav so finske oblasti zaradi nakupa razočarane, je tudi ministrica za socialne zadeve in zdravje poudarila, da bodo opremo pač uporabili za druge namene in dodala, da se je vlada zavedala, da tveganje za nakup opreme slabše kvalitete obstaja.

Maske so testirali finski strokovnjaki in ugotovili številne pomanjkljivosti.

Novi koronavirus | Avtor: Profimedia Profimedia

New York Times, ki se sklicuje na finske medije, poroča, da naj bi za naročilo skrbel podjetnik, ki mu zaradi dolgov, v katere je zašel, grozi sodnija.

Predstavniki finskih oblasti še poudarjajo, da je povpraševanje po zaščitni opremi v tem trenutku izjemo visoko, zaradi česar so takšni nakupi zelo tvegani, saj prodajalci za opremo, ki ni testirana, zahtevajo plačilo vnaprej.

Maske vrste FFP2 in FFP3, ki jih uporablja zdravniško osebje v 'prvih bojnih linijah' so se v zadnjem mesecu podražile za 15-krat.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 48
  • ciril73 03:43 13.april 2020.

    Bravo, Počivalšek. Človek ve da ni za kupovati mask na kitajskem kjer je potrebno plačati 100% avansom. POP TV in Slak pa sta bentila da vlada noče mask Sandija Češka. Slak, koliko so ti plačali za tisto oddajo, da si ...prikaži več povsem neupravičeno pluval po vladi. Če bi povedal, da Sandi hoče avans bi mi bilo takoj jasno koliko je ura. Ti pa si mi novinar, prav za prav bolj agitator.

  • Laznivi 00:02 12.april 2020.

    Sarec se ni hotel zmotiti zato je raje pustil skladisca opreme prazna in zdravstvenim delavcem povedal kaksno rimo.

  • 6a6330cf643e6297e0f11772a01ce2d9c0c144b1 23:45 11.april 2020.

    Pa ravno Finski se to zgodi! Nič,bo Maks vse raziskal kateri strici na Kitajskem so bili zraven in kako je z nnjimi povezan ne povem kdo. Sem že pisal, Kitajski certifikati so šrot! Samo podjetja, ki poslujejo z zahodom in ...prikaži več tem podjetjem zahod pregleduje proizvodnjo in izdaja certifikate. Sicer pa.. če so Finci podjetni jih bodo dali na ebay in od njih iztržili 20 mio EUR. Za rajo so te maske boljše kot ruta, navkljub temu da so brez certifikatov.