Mateja Svet spregovorila o sebi

Foto: Mediaspeed
Foto: Mediaspeed
Legendarna smučarka, ki jo Slovenci še vedno pogrešajo, je po dolgem času stopila pred kamero.
Oglej si celoten članek

Mateja Svet, ikona slovenskega in jugoslovanskega alpskega smučanja, je po dolgem času spet stopila pred kamero. V oddaji Od blizu, ki so jo predvajali na Televiziji Slovenija, se je pogovarjala z novinarko Vesno Milek. 

Mateja Svet se je v javnosti v zadnjih tridesetih letih redko oglasila. "Mislim, da sem o smučanju že vse povedala," je dejala. Duhove še vedno buri njen nenadni konec kariere, ko je stara rosnih 21 let smuči postavila v kot. "En dan za mizo sem rekla, da ne bom več smučala," je povedala o svoji odločitvi. Doma je takrat niso resno vzeli, a je sama mislila še kako resno. "Moj oče je bil verjetno zelo prizadet zaradi tega, rekel pa ni nič." 

Razlogov za konec kariere je bilo veliko, a kot pravi jih nima smisla pogrevati. Sploh, ker je za njo stvar rešena in v preteklosti. 

Recepta, kako ustvariti vrhunskega tekmovalca, ni. "Če bi ga imeli, bi vsi imeli same prvake. Verjetno se mora veliko stvari poklopiti. Imeti moraš celo paleto ljudi okrog sebe, prave pogoje, srečo s trenerji. Jaz sem vse to imela," je dejala nekdanja šampionka. 

Magazin Takšna je danes Mateja Svet

Njegova smrt jo je zaznamovala

Poseben odnos je imela s prav tako vrhunskim smučarjem Rokom Petrovičem. Bila sta prava prijatelja, je povedala o njunem odnosu. Pomagal ji je pri tehniki smučanja, še posebej pri slalomski tehniki. "Njegova smrt me je zelo zaznamovala. Prišla je v obdobju, ko sem v kratkem času izgubila več ljudi, ki sem jih imela res rada," je dejala. 

Foto: Žurnal24 Rok Petrovič in Bojan Križaj sta zaznamovala 80. leta prejšnjega stoletja. Petro

Iz težkega obdobja se je izkopala, se soočila z bolečimi stvarmi in šla dalje. Eden od razlogov za premik v življenju je bil rojstvo hčere, za katero pravi, da je njen navdih. 

Poseben odnos ima tudi z naravo, ki ji pomaga tudi takrat, ko ni v najboljši koži. Vleče jo v gore in na tekaške smuči. 

Danes dela kot delovna terapevtka na Psihiatrični kliniki v Ljubljani, kjer je specializirana za področje psihodrame. Gre za psihoterapevtsko tehniko, ki preko vživljanja v vloge služi kot pomoč pri obravnavi oseb, ki se zdravijo zaradi depresije, fobije in raznih odvisnosti ali so se znašle v disfunkcionalnih odnosih. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 21

  • 19:21 22. Februar 2018.

    Anton V. je stegoval papke po njej, to je Matejin vzrok za prenehanje. Starega ofucanega slinavca ni želela imeti na …

  • 18:21 22. Februar 2018.

    Svinjar in spolni iztirjenec Anton Vogrinec,smrdljivec je kriv za Matejin konec.Je spolno nadlegoval vse takratne punce(smucarke) ,Svetova se mu je …

  • 15:13 22. Februar 2018.

    Mateji Tina ne seže niti do kolen.Pa ne po športnih rezultatih ampak po človečnosti.Bravo Mateja še naprej z tako pokončno …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.