Mejni spor s Hrvaško bo vsako stal pet milijonov

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Ta mesec naj bi predstavniki tako hrvaške kot slovenske strani opravili prvi razgovor z arbitri.
Oglej si celoten članek

Postopek v obmejnem sporu med Hrvaško in Slovenijo se začne ta mesec, predstavniki obeh strani pa so povabljeni pred arbitražno sodišče na prvi razgovor z arbitri, piše Večernji.hr. Postopek bo potekal na sodišču, čeprav je slovenska stran že večkrat poudarila in vztrajala, da obstaja rešitev, da bi se arbitraži izognili.

"Dogovor mimo sodišča ne pride v poštev"

Slovenski zunanji minister Karl Erjavec je pred nedavnim obiskom v Zagrebu izjavil, da arbitražni sporazum zagotavlja, da državi še vedno lahko rešita spor s sporazumom mimo sodišča. Toda za Hrvaško to ne pride v poštev, navaja omenjeni časnik svoj vir, ki še pravi: "Zdaj, ko smo se prebili skozi vse mučenje in se komajda prebili do sporazuma, to ne pride v poštev. Arbitraža je izredno draga, a zdaj povratka ni. Ne moremo tvegati, da se spet ne bi dogovorili."

Zdaj se pri sosedih sprašujejo, ali se slovenska stran boji izida arbitraže, saj je bilo velikokrat slišati, da Sloveniji ne bo koristila. Po drugi strani pa gre za res drag postopek, saj bo vsako od držav stal okrog pet milijonov evrov. Hrvaška vlada je že odobrila 200 tisoč evrov za plačilo predujma za stroške za začetek dela sodišča.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.