Slovenija
19 ogledov

Mejni spor s Hrvaško bo vsako stal pet milijonov

meja Žurnal24 main
Ta mesec naj bi predstavniki tako hrvaške kot slovenske strani opravili prvi razgovor z arbitri.

Postopek v obmejnem sporu med Hrvaško in Slovenijo se začne ta mesec, predstavniki obeh strani pa so povabljeni pred arbitražno sodišče na prvi razgovor z arbitri, piše Večernji.hr. Postopek bo potekal na sodišču, čeprav je slovenska stran že večkrat poudarila in vztrajala, da obstaja rešitev, da bi se arbitraži izognili.

"Dogovor mimo sodišča ne pride v poštev"

Slovenski zunanji minister Karl Erjavec je pred nedavnim obiskom v Zagrebu izjavil, da arbitražni sporazum zagotavlja, da državi še vedno lahko rešita spor s sporazumom mimo sodišča. Toda za Hrvaško to ne pride v poštev, navaja omenjeni časnik svoj vir, ki še pravi: "Zdaj, ko smo se prebili skozi vse mučenje in se komajda prebili do sporazuma, to ne pride v poštev. Arbitraža je izredno draga, a zdaj povratka ni. Ne moremo tvegati, da se spet ne bi dogovorili."

Zdaj se pri sosedih sprašujejo, ali se slovenska stran boji izida arbitraže, saj je bilo velikokrat slišati, da Sloveniji ne bo koristila. Po drugi strani pa gre za res drag postopek, saj bo vsako od držav stal okrog pet milijonov evrov. Hrvaška vlada je že odobrila 200 tisoč evrov za plačilo predujma za stroške za začetek dela sodišča.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.