Menedžerji zreli le še za terapevta

Državo so uničili nepotizem in tajkunski prevzemi, ne pa prodaja nacionalne srebrnine tujcem.
Oglej si celoten članek

Foto: Dare Čekeliš primorska 11.10.2008, koper, suzana kos, foto: dare cekelis V Portorožu se bo v četrtek zbral cvet slovenskih menedžerjev. Z malo zlobe ob pregledu programa tega kongresa komentiramo, da stanovsko združenje, ki ga organizira, očitno ocenjuje, da so menedžerji zreli le še za psihoterapijo. Na Obali bosta namreč direktorje v roke prijela kar dva terapevta, Zoran Milivojević in Aleksander Zadel.

Tujci boljši. Sicer pa bodo v Portorožu med drugim razkrili rezultate analize poslovanja podjetij, v katerih dela več kot polovica zaposlenih, in ta kaže, da so uspešnejša podjetja tista v tuji lasti. Eden od odgovorov, zakaj je tako, je tudi dejstvo razpaslega političnega nepotizma, pa naj gre za dobavitelje jogurtov ali (politično) kadrovanje; mimogrede, zadnji tak razvpit primer je Iztok Podbregar, nekdanji obveščevalec, zdaj član uprave Aerodroma Ljubljana. Žal ne prvi in tudi ne zadnji primer tovrstnega odločanja v poslovnem svetu pri nas.

Nekdaj slovenska podjetja zdaj pod tujimi lastniki cvetijo. Tako je z ajdovskim Fructalom, ki je po prodaji Srbom pomnožil dobiček in bil deležen prve večje naložbe v proizvodnjo, podobno je z dekansko Lamo, ki je v zadnjih treh letih investirala deset milijonov in dobiček več kot podvojila, ali pa z Drogo Kolinska, ki je imela lani za več kot štiri milijone evrov dobička, pred tem pa dve leti izgubo. Vsa tri podjetja proizvajajo pri nas, pod enakimi pogoji kot tista v slovenski lasti. Morda je naša globoka kriza tudi priložnost, da se slabo prakso upravljanja in nadzora končno že enkrat konča; tudi za ceno “nacionalnega” interesa.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 10:08 24. September 2013.

    Prilagodite vprašalnik, na tisto vprašanje ne moreš odgovorit z ja ali ne :)

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.