Slovenija
20 ogledov

Menedžerji zreli le še za terapevta

Državo so uničili nepotizem in tajkunski prevzemi, ne pa prodaja nacionalne srebrnine tujcem.

primorska 11.10.2008, koper, suzana kos, foto: dare cekelis | Avtor: Dare Čekeliš Dare Čekeliš
V Portorožu se bo v četrtek zbral cvet slovenskih menedžerjev. Z malo zlobe ob pregledu programa tega kongresa komentiramo, da stanovsko združenje, ki ga organizira, očitno ocenjuje, da so menedžerji zreli le še za psihoterapijo. Na Obali bosta namreč direktorje v roke prijela kar dva terapevta, Zoran Milivojević in Aleksander Zadel.

Tujci boljši. Sicer pa bodo v Portorožu med drugim razkrili rezultate analize poslovanja podjetij, v katerih dela več kot polovica zaposlenih, in ta kaže, da so uspešnejša podjetja tista v tuji lasti. Eden od odgovorov, zakaj je tako, je tudi dejstvo razpaslega političnega nepotizma, pa naj gre za dobavitelje jogurtov ali (politično) kadrovanje; mimogrede, zadnji tak razvpit primer je Iztok Podbregar, nekdanji obveščevalec, zdaj član uprave Aerodroma Ljubljana. Žal ne prvi in tudi ne zadnji primer tovrstnega odločanja v poslovnem svetu pri nas.

Nekdaj slovenska podjetja zdaj pod tujimi lastniki cvetijo. Tako je z ajdovskim Fructalom, ki je po prodaji Srbom pomnožil dobiček in bil deležen prve večje naložbe v proizvodnjo, podobno je z dekansko Lamo, ki je v zadnjih treh letih investirala deset milijonov in dobiček več kot podvojila, ali pa z Drogo Kolinska, ki je imela lani za več kot štiri milijone evrov dobička, pred tem pa dve leti izgubo. Vsa tri podjetja proizvajajo pri nas, pod enakimi pogoji kot tista v slovenski lasti. Morda je naša globoka kriza tudi priložnost, da se slabo prakso upravljanja in nadzora končno že enkrat konča; tudi za ceno “nacionalnega” interesa.

Komentarjev 1
  • alfredo 10:08 24.september 2013.

    Prilagodite vprašalnik, na tisto vprašanje ne moreš odgovorit z ja ali ne :)