Merklova in Sarkozy bi kaznovala države

Foto: EPA
Foto: EPA
Nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Nicolas Sarkozy sta se med drugim v pismu predsedniku Evropskega sveta Hermanu Van Rompuyu zavzela tudi za začasno prekinitev izplačil sredstev EU tistim članicam evrskega območja, ki ne bodo znižale javnofinančnega primanjkljaja.
Oglej si celoten članek

V okviru pogajanj za prihodnji večletni finančni okvir EU (2014–2020) naj bi v pravila za izplačevanje evropskih sredstev vključili tudi določila, da morajo strukturna in kohezijska sredstva podpirati nujne strukturne reforme za krepitev gospodarske rasti in konkurenčnosti v območju skupne valute, še posebej v članicah, ki so v javnofinančnih in gospodarskih težavah.

Nadzorno vlogo naj bi po njunih zamislih izvajala Evropska komisija, ta pa naj bi sodelovala tudi pri izbiri in izvajanju projektov, ki so financirani s sredstvi iz bruseljske blagajne. Neporabljena sredstva EU naj bi se zbirala v posebnem skladu za rast in konkurenčnost, s katerim bi prav tako upravljala komisija.

Sarkozy in Merklova sta se zavzela tudi za to, da bi se vseh 17 držav evrskega območja do prihodnjega poletja k uravnoteženim javnim financam in omejitvi javnega dolga zavezalo tudi v svojih ustavah. Predlagala sta tudi oblikovanje neke oblike davka na finančne transakcije, finančni ministri EU pa naj bi o tem razpravljali še to jesen.

V Evropski komisiji so danes izrazili željo, da bosta Nemčija in Francija v najkrajšem možnem času bolj podrobno razdelala omenjene predloge. Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso in evropski komisar za gospodarske in denarne zadeve Olli Rehn sta sicer že v torek zvečer pozdravila načelne predloge Merklove in Sarkozyja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 18:11 17. Avgust 2011.

    Francija lahko kaznovanje začne pri sebi!!

  • 16:56 17. Avgust 2011.

    bla bla bla bla...čez mesec dni bo padla francija in za njo nemčija...mi bedaki, pa jih bomo kreditirali...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.