Slovenija
28 ogledov

Merklova in Sarkozy bi kaznovala države

Merkel in Sarkozy EPA
Nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Nicolas Sarkozy sta se med drugim v pismu predsedniku Evropskega sveta Hermanu Van Rompuyu zavzela tudi za začasno prekinitev izplačil sredstev EU tistim članicam evrskega območja, ki ne bodo znižale javnofinančnega primanjkljaja.

V okviru pogajanj za prihodnji večletni finančni okvir EU (2014–2020) naj bi v pravila za izplačevanje evropskih sredstev vključili tudi določila, da morajo strukturna in kohezijska sredstva podpirati nujne strukturne reforme za krepitev gospodarske rasti in konkurenčnosti v območju skupne valute, še posebej v članicah, ki so v javnofinančnih in gospodarskih težavah.

Nadzorno vlogo naj bi po njunih zamislih izvajala Evropska komisija, ta pa naj bi sodelovala tudi pri izbiri in izvajanju projektov, ki so financirani s sredstvi iz bruseljske blagajne. Neporabljena sredstva EU naj bi se zbirala v posebnem skladu za rast in konkurenčnost, s katerim bi prav tako upravljala komisija.

Sarkozy in Merklova sta se zavzela tudi za to, da bi se vseh 17 držav evrskega območja do prihodnjega poletja k uravnoteženim javnim financam in omejitvi javnega dolga zavezalo tudi v svojih ustavah. Predlagala sta tudi oblikovanje neke oblike davka na finančne transakcije, finančni ministri EU pa naj bi o tem razpravljali še to jesen.

V Evropski komisiji so danes izrazili željo, da bosta Nemčija in Francija v najkrajšem možnem času bolj podrobno razdelala omenjene predloge. Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso in evropski komisar za gospodarske in denarne zadeve Olli Rehn sta sicer že v torek zvečer pozdravila načelne predloge Merklove in Sarkozyja.

Komentarjev 2
  • albert 18:11 17.avgust 2011.

    Francija lahko kaznovanje začne pri sebi!!

  • 1111 16:56 17.avgust 2011.

    bla bla bla bla...čez mesec dni bo padla francija in za njo nemčija...mi bedaki, pa jih bomo kreditirali...