Merklovi absolutna večina?

Foto: Reuters Volitve v Nemčiji Foto: Reuters Volitve v Nemčiji Foto: Reuters Volitve v Nemčiji Foto: Reuters Volitve v Nemčiji Foto: EPA Volitve v Nemčiji Foto: EPA Volitve v Nemčiji
Po nekaterih projekcijah bi kanclerka utegnila vladati celo brez koalicijskih partnerjev.
Oglej si celoten članek

Uniji CDU-CSU nemške kanclerke Angele Merkel se po napovedih nemške televizijske mreže ZDF nasmiha absolutna večina na današnjih volitvah v bundestag. Če bi se to uresničilo, bi lahko Merklova vladala brez koalicijskih partnerjev.

Na podlagi glasov, preštetih uro po zaprtju volišč, bi namreč CDU in CSU dobili 304 od skupaj 606 sedežev v parlamentu, poroča ZDF. Medtem televizijska mreža ARD poroča, da bi lahko CDU-CSU dobila 302 mandata v bundestagu.

Glede na rezultate vzporednih volitev naj bi konzervativci dobili približno 42 odstotkov glasov.

Dosedanja koalicijska partnerica Merklove - liberalna stranka FDP naj bi po podatki RTL dobila 4,9, po podatkih televizije ZDF pa 4,5 odstotka glasov. V vsakem primeru to pomeni, da stranki ni uspelo doseči parlamentarnega praga.

Dosedanje črno-rumene vlade, katere nadaljevanja so si želeli tako v CDU-CSU kot v FDP, tako očitno ne bo. Tako je mogoča velika črno-rdeča koalicija CDU-CSU in SPD, kakršno je Merklova vodila že v svojem prvem mandatu v letih 2005-2009, ali celo vladanje brez koalicijskih partnerjev.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • mph
    18:32 26. September 2013.

    Hja, verjetno večina Nemcev ceni, da gre Nemčiji super, precej na račun tega, da je Merklova poskrbela, da gre veliko …

  • 07:23 23. September 2013.

    ampak dokler me niste skenslali sem pa dobil 3 pluse, a ne...'<br />banda rdeča uredniška...<br />ne boste več dolgo

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.