Slovenija
14 ogledov

Merklovi absolutna večina?

Volitve v Nemčiji
1/6
EPA
Po nekaterih projekcijah bi kanclerka utegnila vladati celo brez koalicijskih partnerjev.

Uniji CDU-CSU nemške kanclerke Angele Merkel se po napovedih nemške televizijske mreže ZDF nasmiha absolutna večina na današnjih volitvah v bundestag. Če bi se to uresničilo, bi lahko Merklova vladala brez koalicijskih partnerjev.

Na podlagi glasov, preštetih uro po zaprtju volišč, bi namreč CDU in CSU dobili 304 od skupaj 606 sedežev v parlamentu, poroča ZDF. Medtem televizijska mreža ARD poroča, da bi lahko CDU-CSU dobila 302 mandata v bundestagu.

Glede na rezultate vzporednih volitev naj bi konzervativci dobili približno 42 odstotkov glasov.

Dosedanja koalicijska partnerica Merklove - liberalna stranka FDP naj bi po podatki RTL dobila 4,9, po podatkih televizije ZDF pa 4,5 odstotka glasov. V vsakem primeru to pomeni, da stranki ni uspelo doseči parlamentarnega praga.

Dosedanje črno-rumene vlade, katere nadaljevanja so si želeli tako v CDU-CSU kot v FDP, tako očitno ne bo. Tako je mogoča velika črno-rdeča koalicija CDU-CSU in SPD, kakršno je Merklova vodila že v svojem prvem mandatu v letih 2005-2009, ali celo vladanje brez koalicijskih partnerjev.

Komentarjev 2
  • mph 18:32 26.september 2013.

    Hja, verjetno večina Nemcev ceni, da gre Nemčiji super, precej na račun tega, da je Merklova poskrbela, da gre veliko drugim zelo slabo. Zgodovina se ponavlja, tudi z malarjem so bili nekaj časa srečni.

  • Ronald Reagan 07:23 23.september 2013.

    ampak dokler me niste skenslali sem pa dobil 3 pluse, a ne...'banda rdeča uredniška...ne boste več dolgo