Mesec: Nabiranje političnih točk SDS-a na hrbtih domov za starejše

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Ministrstvo za delo si prizadeva, da bi domove za starejše ustrezno pripravili na napovedani jesenski val epidemije covida-19 in na soočenje z draginjo.
Oglej si celoten članek

Sistem dolgotrajne oskrbe naj bi prenovili do novega leta, je ob današnjem obisku domov v Črnomlju in Metliki v izjavi v Črnomlju dejal minister Luka Mesec, ki je poudaril, da se je ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti lotilo preurejanja sistema dolgotrajne oskrbe, kot je urejen z decembra sprejetim zakonom o dolgotrajni oskrbi. Tako domovi kot Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije namreč menijo, da ga je nemogoče izvajati.

Vlada je želela po ministrovih besedah s spremembami zakona o dolgotrajni oskrbi prestaviti začetek izvajanja zakona s 1. januarja 2023 na 1. januar 2024. Hkrati je želela domovom jeseni zagotoviti dodatnih 30 milijonov evrov, da bodo lahko preživeli tudi zaradi novih kadrovskih normativov.

SDS-ov predlog

A ker so v SDS vložili pobudo za začetek postopkov za razpis zakonodajnega referenduma o spremembah zakona, se uveljavitev zakona ne bo zamaknila, domovi pa jeseni ne bodo prejeli omenjenih 30 milijonov evrov. Vse, ki nameravajo prispevati podpis za razpis referenduma, je posvaril, da se skuša s tem referendumom nabirati politične točke na hrbtih stanovalcev domov. Oskrbnine se bodo namreč lahko dvignile tudi za več kot 20 odstotkov, če novela ne bo začela veljati v roku.

Ob obiskih domov starejših občanov (DSO) Črnomelj in Metlika pa ugotavlja, da sta oba domova precej zgledno pripravljena na napovedani jesenski val epidemije, skrbi pa jih prihajajoča draginja. 

Poleg tega oba domova po Meščevih besedah izpostavljata problem kadrov in financ. "Ob prenavljanju sistema plač v javnem sektorju bo treba poklice v negi označiti kot deficitarne in jih primerno nagraditi, da bo delo postalo zanimivo tudi za mlajše, ki se za te poklice ne odločajo več," je napovedal.

Slovenija Golob nad Janševo stranko: "Toliko bomo namenili za igrice SDS"

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 33

  • 06:05 5. Avgust 2022.

    Če so se Janševega zakona o dolgotrajni oskrbi bali vsi od stroke do oskrbovancev, potem je zadeva jasna..Na podlagi tega …

  • 00:58 5. Avgust 2022.

    Upam, da vam je jasno, da karkoli ta osebek izjavi, je laž in manipulacija. Ta osebek je Lucifer v človeški …

  • 23:26 4. Avgust 2022.

    Če bo kdo naredil premik na socialnem področju je to zagotovo Levica. Upam, da ne bodo dobili preveč polen pod …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.