Novo: Obeta se največji dvig pokojnin v zadnjih petnajstih letih

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Minister Luka Mesec je napovedal, da lahko upokojenci že januarja pričakujejo polno uskladitev pokojnin.
Oglej si celoten članek

Ob dnevu starejših je minister Luka Mesec napovedal, da bodo že januarja upokojenci dočakali polno uskladitev pokojnin, in sicer za 8,2 odstotka, piše portal 24ur.com. Kljub težavam z javnimi financami zaradi posledic poplav je po njegovih besedah vlada našla način, kako izvesti polno uskladitev pokojnin. 

O tem, da z novim letom prihaja uskladitev pokojnin, je spregovoril tudi minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac. "Z novim letom se bomo lahko pohvalili s prijazno uskladitvijo pokojnin, največjo v zadnjih 15 letih," njegove besede ob mednarodnem dnevu starejših povzema STA

Februarja je Svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije sprejel sklep o redni uskladitvi pokojnin za 5,2 odstotka od 1. januarja 2023. Predvideno je tudi, da se bo upokojencem in prejemnikom nadomestil iz invalidskega zavarovanja v mesecu novembru 2023 in decembru 2023 izplačilo prejemkov zvušalo za 1,8 odstotka v primerjavi s prejemkom iz oktobra 2023.

Upravičenci do letnega dodatka bodo predvidoma prejeli izplačan zimski letni dodatek v višini 40 odstotkov izplačanega letnega dodatka v letu 2023. Predlog SDS, da bi se pokojnine izredno uskladile za 3,5 odstotka, je državni zbor zavrnil. 

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 61

  • 09:14 3. Oktober 2023.

    Neumnosti da jim ni para...raje naredite revizijo na vse pokojnine in naj imajo vsi upokojenci izračunan vložek v ZPIZ po …

  • 08:56 3. Oktober 2023.

    Ja, ja, tudi Karel jim je že pred leti obljubljal 1000 evrov...

  • 08:10 3. Oktober 2023.

    To je vse ZAKONSKO določeno, penzije se morajo usklajevati z inflacijo, letos se niso nič, zato , če bo, ampak …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.