Slovenija
31318 ogledov

Novo: Obeta se največji dvig pokojnin v zadnjih petnajstih letih

upokojenci Saša Despot
Minister Luka Mesec je napovedal, da lahko upokojenci že januarja pričakujejo polno uskladitev pokojnin.

Ob dnevu starejših je minister Luka Mesec napovedal, da bodo že januarja upokojenci dočakali polno uskladitev pokojnin, in sicer za 8,2 odstotka, piše portal 24ur.com. Kljub težavam z javnimi financami zaradi posledic poplav je po njegovih besedah vlada našla način, kako izvesti polno uskladitev pokojnin. 

O tem, da z novim letom prihaja uskladitev pokojnin, je spregovoril tudi minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac. "Z novim letom se bomo lahko pohvalili s prijazno uskladitvijo pokojnin, največjo v zadnjih 15 letih," njegove besede ob mednarodnem dnevu starejših povzema STA

Februarja je Svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije sprejel sklep o redni uskladitvi pokojnin za 5,2 odstotka od 1. januarja 2023. Predvideno je tudi, da se bo upokojencem in prejemnikom nadomestil iz invalidskega zavarovanja v mesecu novembru 2023 in decembru 2023 izplačilo prejemkov zvušalo za 1,8 odstotka v primerjavi s prejemkom iz oktobra 2023.

Upravičenci do letnega dodatka bodo predvidoma prejeli izplačan zimski letni dodatek v višini 40 odstotkov izplačanega letnega dodatka v letu 2023. Predlog SDS, da bi se pokojnine izredno uskladile za 3,5 odstotka, je državni zbor zavrnil. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 61
  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 09:14 03.oktober 2023.

    Neumnosti da jim ni para...raje naredite revizijo na vse pokojnine in naj imajo vsi upokojenci izračunan vložek v ZPIZ po enakem faktorju za vsak evro. Samo to bo poštena pokojnina, drugo je mešanje dreka. Moj sosed ima količnik 57%, drugi ...prikaži več sorodnik ima 86% količnik, moj svak pa celo 92%. Odvisno katerega leta je kdo odšel v pokoj. Politiki so nam ukradli ponos in minulo delo. Sedaj bi pa radi goljufali naprej ! Vsi ki smo vlagali v sklad, bi morali imeti enak % za izračun osnovne pokojnine.

  • libris5555 08:56 03.oktober 2023.

    Ja, ja, tudi Karel jim je že pred leti obljubljal 1000 evrov...

  • Plavi-mil 08:10 03.oktober 2023.

    To je vse ZAKONSKO določeno, penzije se morajo usklajevati z inflacijo, letos se niso nič, zato , če bo, ampak mislim, da so to gole obljube, bodo dali ljudem tisto, kar bi morali že letos in še drugo leto, SKUPAJ ...prikaži več toliko, tako, da ne zavajajte, tudi penzionisti niso več naivni, TO JIM PRIPADA: