Mestni inšpektorat: Poostreno bodo preverjali postavitev smetnjakov

Foto: Boštjan Tacol
Foto: Boštjan Tacol
Umaknite smetnjake z javne površine, sicer vam grozi globa. Ljubljanski mestni inšpektorat napoveduje rednejše nadzore postavitve smetnjakov in njihove vsebine.
Oglej si celoten članek

"V času do decembra 2016 ponujamo možnost uporabnikom, da sami odpravijo nepravilnosti in odstranijo zabojnike za zbiranje odpadkov z javne površine," je v občinskem glasilu posvaril ljubljanski mestni inšpektorat, ki napoveduje ostrejše nadzore "do ureditve stanja na terenu".

V skladu z odlokom morajo biti vsi zabojniki - ekološki otoki so iz pravila izvzeti - uporabnikov nameščeni na funkcionalnem zemljišču objekta. Zbiranje komunalnih odpadkov je potrebno urediti znotraj meja gradbene parcele oziroma na funkcionalnem zemljišču, ki bo omogočal organiziran odvoz odpadkov.

"Odpadek je vedno odgovornost povzročitelja (čigar obveznost je tudi, da odpadke odlaga v ustrezne posode, torej da jih ločuje) in za vse uporabnike Snaginih storitev velja, da morajo svoje posode postaviti na zasebno površino (zbirno mesto)," so jasni na inšpektoratu in občinskem oddelku za gospodarske dejavnosti.  

Na občini ob tem dodajajo, da nadzori nad postavitvijo smetnjakov niso nikakršna novost, saj omenjena določila veljajo že več let. Tudi mestni inšpektorat nadzor opravlja vseskozi. Lokacije pa izbirajo glede na prijave občanov, ugotovitve policije in Snage. Občasno se izvajajo tudi pregledi naključno izbranih lokacij.

S postavitvijo smetnjakov na zasebno površino pa naj bi preprečili tudi odlaganje odpadkov mimoidočih občanov in se uporabniki izognejo morebitnim kaznim v zvezi z nepravilnim odlaganjem odpadkov.

Lani je zaradi kršitev v povezavi z odpadki Inšpektorat MU MOL skupno uvedel 247 prekrškovnih postopkov. Najpogostejši razlog za izrek globe pa je onesnaženje okolice podzemnih zabojnikov.

Kazni za posameznike znašajo do 800 evrov, za pravne pa vse tja do 40.000 evrov. Astronomski račun sicer inšpektorji večkrat napišejo podjetjem kot pa fizičnim osebam.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 21:44 5. Januar 2017.

    Jaz pa verjamem, da je fantom, ki pridejo s kamionom za pobiranje odpadkov, bolj preprosto, če vedo, da je prvi …

  • 19:24 5. Januar 2017.

    Pa kaj smo slovenčeki res ene ovce druga ne čuješ več kot globe pa samo globe kazni in na tak …

  • 14:28 5. Januar 2017.

    Kaj bodo nadzorovali inšpektorji ? Tudi kadar jih obvestiš,da v stanovanjskih blokih nekateri mečejo vse skupaj v smetarske jaške se …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.