Mesto, čisto kot solza

Foto: Žurnal24 Tako naj bi izgledalo mesto, ki bo izkoriščalo le obnovljive vire energije.
Abu Dhabi v Združenih arabskih emiratih je začel z gradnjo prvega mesta brez ogljikovih izpustov, odpadkov in avtomobilov.
Oglej si celoten članek

Gradnja novega čistega mesta sredi puščave, imenovanega Masdar City, bo trajala 8 let, stala 22 milijard ameriških dolarjev, dom pa bo ponudila 50.000 ljudem in 1500 podjetjem.

Večino elektrike bo mesto dobivalo iz sončne energije, prebivalci pa bodo v njem potovali s posebnimi vlaki na magnetnih tirih. Mesto bo tradicionalno zalivsko arhitekturo izkoristilo za gradnjo stavb, ki potrebujejo malo energije, in z naravnim prezračevanjem iz bližnjih vetrnic. Potrebovalo bo le četrtino energije, kot jo sicer porabi enako velika skupnost, poraba vode pa bo manjša za 60 odstotkov. To bo mesto črpalo iz morja, iz katere bo posebna naprava izločila sol.

Ker ima Abu Dhabi eno od najvišjih stopenj onesnaženosti zraka z izpusti na prebivalca, se nekateri skeptiki bojijo, da bo Masdar le figov list, ki naj bi prekril težave te z nafto bogate države, medtem ko drugi opozarjajo, da bo Masdar le čisto predmestje Abu Dhabija, oaza, rezervirana za bogataše.

Masdar City pa je le del ambicioznih načrtov Abu Dhabija, ki želi razviti tehnologijo s čisto energijo. Del teh načrtov je tudi gradnja največje vodikove elektrarne na svetu. Petletni projekt, ki ga je januarja sprejela mestna oblast, podpira tudi Svetovni sklad za naravo. Del sredstev bo mesto samo prispevalo prek podjetja Masdar Initiative, ki je bilo ustanovljeno za razvoj in trženje tehnologijo čiste energije in Abu Dhabi upa, da bo k sofinanciranju podjetja pritegnil investitorje z vsega sveta.



Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.