Slovenija
22 ogledov

Mesto, čisto kot solza

Tako naj bi izgledalo mesto, ki bo izkoriščalo le obnovljive vire energije. Žurnal24 main
Abu Dhabi v Združenih arabskih emiratih je začel z gradnjo prvega mesta brez ogljikovih izpustov, odpadkov in avtomobilov.

Gradnja novega čistega mesta sredi puščave, imenovanega Masdar City, bo trajala 8 let, stala 22 milijard ameriških dolarjev, dom pa bo ponudila 50.000 ljudem in 1500 podjetjem.

Večino elektrike bo mesto dobivalo iz sončne energije, prebivalci pa bodo v njem potovali s posebnimi vlaki na magnetnih tirih. Mesto bo tradicionalno zalivsko arhitekturo izkoristilo za gradnjo stavb, ki potrebujejo malo energije, in z naravnim prezračevanjem iz bližnjih vetrnic. Potrebovalo bo le četrtino energije, kot jo sicer porabi enako velika skupnost, poraba vode pa bo manjša za 60 odstotkov. To bo mesto črpalo iz morja, iz katere bo posebna naprava izločila sol.

Ker ima Abu Dhabi eno od najvišjih stopenj onesnaženosti zraka z izpusti na prebivalca, se nekateri skeptiki bojijo, da bo Masdar le figov list, ki naj bi prekril težave te z nafto bogate države, medtem ko drugi opozarjajo, da bo Masdar le čisto predmestje Abu Dhabija, oaza, rezervirana za bogataše.

Masdar City pa je le del ambicioznih načrtov Abu Dhabija, ki želi razviti tehnologijo s čisto energijo. Del teh načrtov je tudi gradnja največje vodikove elektrarne na svetu. Petletni projekt, ki ga je januarja sprejela mestna oblast, podpira tudi Svetovni sklad za naravo. Del sredstev bo mesto samo prispevalo prek podjetja Masdar Initiative, ki je bilo ustanovljeno za razvoj in trženje tehnologijo čiste energije in Abu Dhabi upa, da bo k sofinanciranju podjetja pritegnil investitorje z vsega sveta.



Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.