Milijardne rezerve

Foto: Žurnal24 "Za zdaj ne predvidevamo dviga cen vinjet," pravijo na Vlačičevem ministrstvu za
Dars. Dolgove bi pokrili z racionalizacijo, ne z dvigom cestnin in cen vinjet.
Oglej si celoten članek

Dokapitalizacija. Država je dokapitalizirala Družbo za avtoceste v Republiki Sloveniji (Dars), tako da je nanjo za 50 let prenesla lastništvo skoraj 800 kilometrov avtocest. Osnovni kapital družbe so s tem povečali z dobrih 200 tisoč na 2,3 milijarde evrov. Ker pa se je Dars za gradnjo avtocest zadolžil za skoraj štiri milijarde evrov, bo prihodnja leta ključno vprašanje odplačevanje tega dolga.

Neuradno: lani dobiček
Po naših neuradnih podatkih – številke bodo objavljene konec meseca – naj bi Dars lani posloval pozitivno, dobiček naj bi bil celo dvakrat večji od leta prej. A vse zaradi več prodanih vinjet in cestnin za tovorni promet. Lani je Dars plačal za 162 milijonov evrov dolga, že čez tri leta jih bo moral okoli 400. Nekdanji član njegove uprave Žan Jan Oplotnik pravi, da rešitev ni v dvigu cestnin, ampak v racionalizaciji poslovanja, ki jo zagovarjajo tudi na Darsu. Neuradno pa smo izvedeli, da se kljub temu lani njihovi skupni stroški niso zmanjšali.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.