Slovenija
23 ogledov

Milijardne rezerve

"Za zdaj ne predvidevamo dviga cen vinjet," pravijo na Vlačičevem ministrstvu za Žurnal24 main
Dars. Dolgove bi pokrili z racionalizacijo, ne z dvigom cestnin in cen vinjet.

Dokapitalizacija. Država je dokapitalizirala Družbo za avtoceste v Republiki Sloveniji (Dars), tako da je nanjo za 50 let prenesla lastništvo skoraj 800 kilometrov avtocest. Osnovni kapital družbe so s tem povečali z dobrih 200 tisoč na 2,3 milijarde evrov. Ker pa se je Dars za gradnjo avtocest zadolžil za skoraj štiri milijarde evrov, bo prihodnja leta ključno vprašanje odplačevanje tega dolga.

Neuradno: lani dobiček
Po naših neuradnih podatkih – številke bodo objavljene konec meseca – naj bi Dars lani posloval pozitivno, dobiček naj bi bil celo dvakrat večji od leta prej. A vse zaradi več prodanih vinjet in cestnin za tovorni promet. Lani je Dars plačal za 162 milijonov evrov dolga, že čez tri leta jih bo moral okoli 400. Nekdanji član njegove uprave Žan Jan Oplotnik pravi, da rešitev ni v dvigu cestnin, ampak v racionalizaciji poslovanja, ki jo zagovarjajo tudi na Darsu. Neuradno pa smo izvedeli, da se kljub temu lani njihovi skupni stroški niso zmanjšali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.