Milijardo več odhodkov

Foto: Žurnal24 “Dodatna sredstva za Dars iz proračuna niso predvidena,” je na vprašanje, ali bo
Proračunski primanjklaj bo letos znašal 2,9 odstotka BDP.
Oglej si celoten članek

Vlada je sprejela rebalans proračuna za leto 2009. Proračunski odhodki znašajo 9,9 milijarde evrov in so za 1,1 milijarde evrov višji kot prihodki. Primankljaj znaša 2,9 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP).

 

Rebalans

Kako bi se po predlaganem rebalansu spremenile postavke posameznim ministrstvom, si lahko ogledate na tej povezavi .

Zaradi gospodarske krize bodo proračunski prihodki celo za pol odstotka BDP manjši, kot so bili lani, odhodki pa se bodo povečali za dva odstotka BDP.

Dodatne obveznosti
Vlada je v rebalansu namenila kar 835 milijonov evrov dodatnih sredstev za izvajanje nekaterih zakonskih obveznosti. Največ, kar 230 milijonov evrov je vlada namenila za subvencioniranje polnega delovnega časa. Za socialne transfere je namenila dodatnih 213 milijonov evrov.

Nekaj obveznosti, ki v leta 2007 sprejetem proračunu za letos še niso bile predvidene, so sprejeli že pred volitvami. Med njimi brezplačni vrtec za drugega otroka in subvenciniranje dijaške prehrane.

Manj le dve ministrstvi
Največ dodatnih sredstev je dobilo ministrstvo za delo, 379 milijonov evrov. Finančno ministrstvo, ki ga vodi Franc Križanič, je z rebalansom dobilo dodatnih 152 milijonov evrov, sto dodatnih milijonov pa je dobilo ministrstvo za šolstvo in šport.

Manj denarja, kot je bilo naučrtovano v sprejetem proračunu, bosta dobili le dve ministrstvi: ministrstvo za javno upravo 45 milijonov evrov manj, ministrstvo za obrambo pa 41 milijonov manj. Dober milijon manj bosta porabila še državni zbor in vrhovno sodišče.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.