Slovenija
12 ogledov

Milijardo več odhodkov

“Dodatna sredstva za Dars iz proračuna niso predvidena,” je na vprašanje, ali bo Žurnal24 main
Proračunski primanjklaj bo letos znašal 2,9 odstotka BDP.

Vlada je sprejela rebalans proračuna za leto 2009. Proračunski odhodki znašajo 9,9 milijarde evrov in so za 1,1 milijarde evrov višji kot prihodki. Primankljaj znaša 2,9 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP).

 

Rebalans

Kako bi se po predlaganem rebalansu spremenile postavke posameznim ministrstvom, si lahko ogledate na tej povezavi .

Zaradi gospodarske krize bodo proračunski prihodki celo za pol odstotka BDP manjši, kot so bili lani, odhodki pa se bodo povečali za dva odstotka BDP.

Dodatne obveznosti
Vlada je v rebalansu namenila kar 835 milijonov evrov dodatnih sredstev za izvajanje nekaterih zakonskih obveznosti. Največ, kar 230 milijonov evrov je vlada namenila za subvencioniranje polnega delovnega časa. Za socialne transfere je namenila dodatnih 213 milijonov evrov.

Nekaj obveznosti, ki v leta 2007 sprejetem proračunu za letos še niso bile predvidene, so sprejeli že pred volitvami. Med njimi brezplačni vrtec za drugega otroka in subvenciniranje dijaške prehrane.

Manj le dve ministrstvi
Največ dodatnih sredstev je dobilo ministrstvo za delo, 379 milijonov evrov. Finančno ministrstvo, ki ga vodi Franc Križanič, je z rebalansom dobilo dodatnih 152 milijonov evrov, sto dodatnih milijonov pa je dobilo ministrstvo za šolstvo in šport.

Manj denarja, kot je bilo naučrtovano v sprejetem proračunu, bosta dobili le dve ministrstvi: ministrstvo za javno upravo 45 milijonov evrov manj, ministrstvo za obrambo pa 41 milijonov manj. Dober milijon manj bosta porabila še državni zbor in vrhovno sodišče.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.