Minimalna plača letos višja za 4,7 odstotka

Foto: EPA
Foto: EPA
Minimalna plača, ki je po novem za skoraj 25 evrov višja, ni v skladu z željami socialnih partnerjev - sindikati so želeli višji dvig, delodajalci pa nižjega.
Oglej si celoten članek

V današnjem uradnem listu je po predlogu ministrice za delo Anje Kopač Mrak objavljena minimalna plača za letos, ki znaša znaša 842,79 evra bruto. V primerjavi z lani je višja za 4,7 odstotka.

Z ministričinim predlogom se niso strinjali niti sindikati niti delodajalci. Slednji bi po prvotnem predlogu plačo dvignili za 1,7 odstotka, kolikor je lani znašala inflacija, sindikati pa za 6,2 odstotka. Na seji Ekonomsko-socialnega sveta minuli teden so se nato dogovorili, da bodo poskušali sindikati in delodajalci oblikovati skupen dogovor o višini dviga, ki bi ga nato spoštovala tudi ministrica.

Delodajalci so svoj predlog v pogajanjih s sindikati zvišali na 3,5 odstotka, sindikati pa očitno vztrajali pri prvotni zahtevi, tako da je obveljal ministričin predlog. "Minimalna plača je tista točka, kjer najtežje dosežemo dogovor, pa bi bilo morda najbolj potrebno, da presežemo razlike," je ministrica po navajanju STA dejala pred četrtkovo sejo vlade in izrazila obžalovanje, da sindikati in delodajalci niso dosegli dogovora o višini dviga minimalne plače.

Po zakonu o minimalni plači višino minimalne plače za posamezno leto določi resorni minister po predhodnem posvetu s socialnimi partnerji. Višina mora biti v uradnem listu objavljena do konca januarja posameznega leta, velja pa za delo za polni delovni čas od 1. januarja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 08:39 29. Januar 2018.

    Kdaj se bo začelo razmišljati o dobrem/boljšem počutju zaposlenih, tudi na račun plač? Že čez 100 let je delavni dan …

  • ode
    18:18 28. Januar 2018.

    Kdaj se bo določilo minimalno delo, ki ga mora delavec/ka opraviti, da sploh lahko dobi (minimalno) plačo in plačane socialne …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.