Slovenija
1118 ogledov

Minimalna plača letos višja za 4,7 odstotka

Delavec EPA
Minimalna plača, ki je po novem za skoraj 25 evrov višja, ni v skladu z željami socialnih partnerjev - sindikati so želeli višji dvig, delodajalci pa nižjega.

V današnjem uradnem listu je po predlogu ministrice za delo Anje Kopač Mrak objavljena minimalna plača za letos, ki znaša znaša 842,79 evra bruto. V primerjavi z lani je višja za 4,7 odstotka.

Z ministričinim predlogom se niso strinjali niti sindikati niti delodajalci. Slednji bi po prvotnem predlogu plačo dvignili za 1,7 odstotka, kolikor je lani znašala inflacija, sindikati pa za 6,2 odstotka. Na seji Ekonomsko-socialnega sveta minuli teden so se nato dogovorili, da bodo poskušali sindikati in delodajalci oblikovati skupen dogovor o višini dviga, ki bi ga nato spoštovala tudi ministrica.

Delodajalci so svoj predlog v pogajanjih s sindikati zvišali na 3,5 odstotka, sindikati pa očitno vztrajali pri prvotni zahtevi, tako da je obveljal ministričin predlog. "Minimalna plača je tista točka, kjer najtežje dosežemo dogovor, pa bi bilo morda najbolj potrebno, da presežemo razlike," je ministrica po navajanju STA dejala pred četrtkovo sejo vlade in izrazila obžalovanje, da sindikati in delodajalci niso dosegli dogovora o višini dviga minimalne plače.

Po zakonu o minimalni plači višino minimalne plače za posamezno leto določi resorni minister po predhodnem posvetu s socialnimi partnerji. Višina mora biti v uradnem listu objavljena do konca januarja posameznega leta, velja pa za delo za polni delovni čas od 1. januarja.

Komentarjev 2
  • Vunny 08:39 29.januar 2018.

    Kdaj se bo začelo razmišljati o dobrem/boljšem počutju zaposlenih, tudi na račun plač? Že čez 100 let je delavni dan dolg 8h, lahko bi se ga skrajšalo, kot je to praksa že v večih, socialno naprednejših, državah za isto delo. ...prikaži več Od leta 2011 do sedaj se je (minimalna) plača dvignila za 94€. in kaj to pomeni za delavca, da lažje "preživi" mesec? Skoraj nič v primerjavi z vodstvenim kadrom, ki se jim ni potrebno ukvarjati s tem, kako preživeti ... Uvede se naj minimalna plača na uro začenjši pri 5€/h

  • ode 18:18 28.januar 2018.

    Kdaj se bo določilo minimalno delo, ki ga mora delavec/ka opraviti, da sploh lahko dobi (minimalno) plačo in plačane socialne prispevke.