Slovenija
2168 ogledov

Anja Kopač Mrak: Minimalno plačo bi dvignili za slabih 25 evrov

Denar
Minimalna plača bi po novem predlogu ministrice za delo dvignila za 4,7 odstotka.

Ministrica Anja Kopač Mrak bo predlagala 4,7 odstotno povišanje minimalne plače, kar pomeni, da bi se bruto znesek dvignil na 842,79 evra, neto znesek minimalne plače pa na 638,42 evra, kar je nekaj manj kot 25 evrov mesečno.

Ministrica za delo je sicer že konec minulega leta napovedala, da bo njen predlog glede zvišanja minimalne plače maksimalen v okviru zakonskih možnosti in izpostavila: "Zakonodaja nas zavezuje, da upoštevamo inflacijo, hkrati pa daje tudi možnost, da se upoštevajo gospodarske razmere oziroma gospodarska rast, gibanje plač in gibanje zaposlenosti."

Minimalna plača trenutno znaša 804,96 evra oziroma 613,66 evra neto. Kar je še vedno predstavlja manjši znesek od mesečnega praga tveganja revščine, ki je lani znašal 616 evrov za odraslo osebo. Za štiričlansko družino pa 1.294 evrov.

Dohodek pod pragom tveganja revščine je po zadnjih podatkih statističnega urada (SURS), ki se nanašajo na leto 2016, prejemalo 280.000 ljudi.

Prejemnikov minimalne plače je okoli  33.000 zaposlenih, od tega okoli 8.000 v javnem sektorju.

Predlog Levice o dvigu minimalne plače na 700 evrov neto zavrnjen

Parlamentarna stranka Levice je sicer skušala doseči še višjo minimalno plačo, a je njihov predlog sredi decembra po pričakovanjih končal zakonodajno pot. V skladu z njihovim predlogom bi do leta 2019 minimalno plačo dvignili na 700 evrov neto, a so v koaliciji in tudi opoziciji navajali, da predlog novele zakona o minimalni plači ni primeren, saj ni bil oblikovan v dogovoru s socialnimi partnerji. Pričakovano so tako tudi zdaj sporočili, da je dvig premajhen. "Letošnji dvig bi moral biti najmanj dobrih 10 evrov višji, saj se prispevki za socialno varnost plačujejo od višje zakonsko določene osnove: 855 bruto."

Z njimi soglašajo tudi sindikalisti. Lidija Jerkič, predsednica ZSSS, je tako izpostavila, da bi bil glede na nizke odstotke usklajevanja minimalne plače v preteklih letih primeren dvig minimalne plače med pet in šest odstotki: "Če upoštevamo tudi visoko gospodarsko rast, rast dobičkov in rast produktivnosti, bi bil seveda povsem upravičen tudi še višji dvig minimalne plače."

Na drugi strani pa bodo delodajalci tako visokemu povišanju gotovo nasprotovali. Ekonomsko-socialni svet naj bi predlog, o katerem predhodno naj ne bi bili obveščeni, obravnaval v petek. Ministrica je izpostavila, da kot vedno pri tej temi pričakuje "zanimivo in burno debato", a ocenjuje, da gospodarstvo zmore tolikšen dvig minimalne plače.

V prizadevanju za formulo za izračun

Novo minimalno plačo naj bi po novem spreminjala sicer spreminjali glede na formulo za izračun minimalne plače, a socialni partnerji do zdaj še niso dosegli soglasja glede predloga formule za izračun minimalne plače, ki ga je pripravilo ministrstvo za delo.

Secop, delavka, delavec, proizvodnja Sociala Slovenija Taka je razlika med minimalno plačo in socialno pomočjo

 

Komentarjev 10
  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 08:58 16.januar 2018.

    kako pa lahko delodajalec sploh da pogodbo za delo z občutno manjšo plačo kot je minimum,če je določen minimum in da se noben ne zmiga to tudi kaznovat delodajalca,pa je čisto en lahek primer Revoz ki preko mservisa zaposluje pod ...prikaži več minimalno plačo in ker te prisili tudi podpisat ker službe drugje pa dobiti ne moreš ,pa se ve da se na Revozu gara ,a še huje od vsega skupaj je da dela dobiček ,seveda na račun delavcev,ampak državnikom to dol visi

  • Avatar praufo
    praufo 18:00 15.januar 2018.

    minimalno plačo bi morali povsem ukinit, uvesti utd, fleksibilno nagrajevanje in poenostavit najem človeka za plačilo ... cilj bi moral biti plačilo za delo in neplačilo za nedelo ... obstoječi sistem je neučinkovit, nestimulativen, neroden, kompliciran in sploh velikokrat neuporaben, ...prikaži več ... no tole obešanje na minimalno plačo je pa že bizarno ponižujoče, to je prvo za ukinit

  • Dragan Marina Mudrinic 17:44 15.januar 2018.

    JUUPPPYYYY ----JAAAAYAAAA ( tri žemlice več na dan )