Slovenija
44261 ogledov

Taka je razlika med minimalno plačo in socialno pomočjo

Secop, delavka, delavec, proizvodnja
1/2
Jerca Božič Kranjec
Ne splača se hoditi v službo, se je pred kratkim razširilo po spletu. Preverili smo, koliko več ima družina, če oba starša delata za minimalno plačo v primerjavi s tem, če ne bi delala.

Starša dveh majhnih otrok, ki imata minimalno plačo, imata skupaj le dobrih 400 evrov več prihodkov kot če bi bila doma, kar pomeni, da vsak ves mesec hodi v službo za 209 evrov. 

Primerjava, ki so jo naredili na Občini Trbovlje, je pokazala, da bi imela starša dveh majhnih otrok, ki za minimalno plačo hodita v službo, le 250 evrov več prihodkov, kot če bi bila na zavodu za zaposlovanje in prejemala socialno pomoč. A na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve pravijo, da bi bila razlika med zaposlenima in brezposlenima staršema dobrih 400 evrov.

Do razlike je prišlo, ker bi bila tudi družina, kjer sta oba starša zaposlena za minimalno plačo, upravičena do subvencije najemnine, višji kot v občinski primerjavi pa je tudi otroški dodatek za to družino.

Kaj pripada enemu in drugemu?

In kaj sploh pripada družini, v kateri sta oba otroka v vrtcu, starša pa delata za minimalno plačo ali sta brezposelna? Največja razlika je, da bi brezposelnima staršema pripadla denarna socialna pomoč v višini skoraj sedemsto evrov, medtem ko zaposlena starša do nje ne bi bila upravičena, bi pa imela dve minimalni plači, kar znese dobrih 1200 evrov.

"Ministrstvo si prizadeva vsaj ohraniti sedanje razmerje med minimalno/povprečno plačo in denarnimi socialnimi pomočmi, vendar pa je treba socialno ogroženim zagotoviti vsaj minimalno raven življenjskih stroškov. Denarna socialna pomoč (DSP) naj bi zadostovala za kritje najnujnejših minimalnih življenjskih stroškov, a naj hkrati ne bi destimulirala dela," na ministrstvu za delo odgovarjajo na vprašanje, ali se jim zdi primerno, da dva ves mesec delata za vsega 400 evrov neto več, kot če bi bila doma. 

Ne moreš se kar odločiti, da bi bil raje doma

Pa bi se lahko starša odločila, da bi bila za 400 evrov manj raje doma, kot da hodita v službo. Odgovor je ne, saj je pogoj, da dobiš denarno socialno pomoč, da si prijavljen na zavodu za zaposlovanje, aktiven iskalec zaposlitve pa mora sprejeti primerno zaposlitev, sicer ga brišejo iz baze.

Triletni otrok ne bi lagal, vsi bi mu morali verjeti. Otroka se tega ne da nauči Slovenija Družinska pokojnina: Po smrti očeta ne dobita ničesar

"Obstajajo redke izjeme, na primer če gre za osebo, ki skrbi za otroka ali za odraslo osebo, ki ni sposobna skrbeti zase, če tak način vartsva otroku ali odrasli osebi nadomešča institucionalno varstvo, ali pa na primer začasno nezaposljive osebe zaradi težav v duševnem zdravju, težav z odvisnostjo itd., a mora te ugotovi posebna komisija zavoda za zaposlovanje, s centrom za socialno delo pa mora prosilec skleniti dogovor o aktivnem reševanju socialne problematike," so pojasnili na ministrstvu. 

Delo ima poleg plače tudi druge pozitivne učinke

Poleg tega ima delo poleg plače še še druge pozitivne učinke, "kot so širša socialna mreža (krog sodelavcev, strank), s tem povezana krepitev socialnih kompetenc kot tudi splošnih ter poklicno specifičnih kompetenc, vezanih na opravljanje konkretnih delovnih zadolžitev. Uspešno opravljanje slednjih pozitivno vpliva na posameznikovo samopodobo, občutek lastne vrednosti (povezano tudi z ugledom v socialnem okolju vezanim na delovno vključenost) ter zmožnosti spopadanja z drugimi življenjskimi izzivi, kar poleg občutka varnosti pomembno vpliva tudi na družinsko klimo," pravi Aleksandra Igličar Čepon, vodja Kariernega središča v Ljubljani. Poleg finančne stiske pa brezposelnost lahko prinese še marginalizacijo ter pojav zdravstvenih težav zaradi nižje kakovosti življenja.

Denarna pomoč višja, če delaš

Na ministrstvu pravijo, da želijo s socialno aktivacijo, ki jo intenzivno razvijajo v zadnjem obdobju, "pomoč od pasivnih (denarnih) prejemkov usmeriti v akitvacijo prejemnikov denarne socialne pomoči. Socialna aktivacija med drugim vključuje različne programe, namenjene predvsem dolgotrajno brezposelnim osebam in dolgotrajnim prejemnikov denarne socialne pomoči. Namen le-te je prepoznavanje, usmerjanje, motiviranje vključevanje ter spremljanje v socialno aktivacijo vključenih oseb. Poleg tega je namen tudi podpreti vključene v socialno aktivacijo pri njihovi reaktivaciji, integraciji v različne družbene sisteme ter posledično ponovno vključiti na trg dela," pravijo. Denarna socialna pomoč je tako občutno višja, če je prejemnik delovno aktiven. 

Za prvo odraslo osebo znaša 297,53 evra, če dela od 60 do 128 ur na mesec je skoraj sto evrov višja, kdor dela več kot 128 ur na mesec pa dobil 464 evrov, kar je skoraj 170 evrov več, kot če ne bi delal nič. 

Slovenija 260.11.2013 mobilno omrezje, mobitel, mobilna telefonija, ilustracija; Zakonito Slovenija Popolna prepoved uporabe mobitela v službi

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 43
  • mojglas 09:24 08.december 2017.

    Koncno pametni članek z za lase privlecenim koncem...zelo lahko se je odlocit bit doma in vlečt socialko. Borza ti vse verjame in oni ti ne najdejo službe. Na socialni je 90% takih ki samo vlečejo socialko. Naredite primerjavo se 6 ...prikaži več clanske druzine kjer bi oba delala ali pa sta na socialni. No ce upate razkriti ljudem....koliko e vec dobijo.

  • marjan16 07:26 08.december 2017.

    kaj pa pri dveh 45 letnikih,ni vrtca,otr.dod.tam pa če še prištejemo prevoz na delo,ki je povečini skrit v minim.plači pa je razlika samo 100€ na osebo.

  • glicinija 23:01 07.december 2017.

    V Revozu malo plačajo in se ne sekirajo, bodo delali pa Bosanci, za njih je 800 evrov za nočno izmeno veliko