Minister besen na direktorja doma v Ljutomeru

Foto: Saša Despot Tomaž Gantar Foto: Saša Despot Tomaž Gantar
Na nujni seji odbora za zdravstvo razpravljajo o skrb za prebivalce in prebivalke domov starejših občanov v času epidemije.
Oglej si celoten članek

"Ponekod so težave izrazite, a imamo 102 doma za starejše vključno s koncesionarji, okužene ima 15 domov in od teh 15 jih je samo v petih več kot dva. Trdim, da se je naredilo maksimalno, kar se je dalo," je ne nujni seji odbora za zdravstvo dejal minister za zdravje Tomaž Gantar. 

"Imamo tudi kar nekaj domov, kjer ni nobene okužbe pa veliko število umrlih oskrbovancev. Trdim, da je vsak, ki je potreboval bolnišnično zdravljenje, to tudi dobil. Vsak, ki je okužen, ne predstavlja takoj bolnika za covidom-19, večji delež tudi oskrbovancev je asimptomatskih, v majhnem delu se bolezen razvije tako, da je potrebno bolnišnično zdravljenje ali tudi intenzivna terapija s podporo dihanju. Skrajno nekorektno ali politikantsko je govorjenje o drugorazrednih državljanih v domovih za starejše, to ne drži. To vam lahko zagotovi vsak zdravnik ali medicinska sestra, ki je delala na tem področju," je povedal Gantar. 

Umrlih do 19. 4. je bilo 65: Brezovica dva, Celje ena, Domžale dva, Horjul tri, Jesenice ena, Kranj ena, Ljubljana štiri, Ljutomer štiri, Maribor ena, Metlika 14, Naklo ena, Piran ena, Škofljica ena, Šmarje pri Jelšah 28, Žirovnica ena.

"Vključen je bil epidemiolog, koordinatorji s primarnega ali sekundarnega, vključevali smo tudi druge zdravstvene kadre v treh primerih, kjer je bilo največ okuženih. Ugotavljajo se je podobno, da ljudje, tudi zdravstveni delavci, ne znajo ravnat z vso opremo, pravilno skrbeti, da ne prihaja do prenosa okužbe in v začetku je do tega prihajalo. V Metliki so v veliki meri omilili težave, v Šmarjah še vedno rešujemo problem, ko sem poskušal prepričati ljudi, se mi je stroka uprla, ker je to strokovno nesprejemljivo, imeli smo rezervirane postelje v bolnišnicah. Odločili smo se, da bodo poslali bodo na pomoč še dodatne medicinske sestre, ne pa selitev vseh okuženih, to bi za marsikoga pomenilo žalosten konec, to je stališče stroke, ne pa politike," je pojasnil minister za zdravje. 

Minister ostro nad dom v Ljutomeru

"Povsem specifičen pa je primer Ljutomera. Ob izbruhu težav smo dobili informacije, da se ne upoštevajo navodila, imamo ljudi, ki so pripravljeno to tudi javno povedati. Do izbruha epidemije so imeli obiske, nudili so malice tudi svojim občanom v tem domu in samo vprašanje časa je bilo, kdaj bo prišlo do izbruha. Na drugi strani pa imamo pisno vrsto pričanj, včeraj sem govoril s strokovnim direktorjem in direktorjem bolnišnice Murska Sobota, da se z načinom dela in direktorjem tam ne da delati. Ljudje nočejo sodelovati. To ni problem zdravstva, lahko pa služi kot krasen primer, kako država nič ne naredi," je dejal minister Gantar. 

"Glede na to, da v toliko domovih ni okužb, so naša navodila očitno dobra," je prepričana državna sekretarka na ministrstvu za delo Mateja Ribič. "Ravno danes sta v Ljutomeru dva predstavnika našega ministrstva, da se pogovorijo s koordinatorji direktorji zdravstvenih domov in da vidimo, kako lahko ukrepamo naprej. Veliko je bilo govoric, a na podlagi govoric je težko ukrepati, določeni ljudje so se zdaj pripravljeni pod to podpisati in takrat lahko ministrstvo ukrepa. Zadevo preučujemo," je dejala. 

Več sledi. 

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 10

  • 08:29 22. April 2020.

    G. Gantar pustili ste ljudje da vam umirajo v domovih za izgovor imate da se zdravljenje ne izplače zakaj te …

  • 08:19 22. April 2020.

    G. Gantar pustili ste ljudje na cedilu umirali so vam v domovih ko

  • 19:29 21. April 2020.

    V Ljutomeru je edini krivec Nemec!! 14 dni po odloku vlade so še kuhali za zunanje in vozoli hrano okrog …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.