Slovenija
21882 ogledov

Minister besen na direktorja doma v Ljutomeru

Tomaž Gantar
1/2
Saša Despot
Na nujni seji odbora za zdravstvo razpravljajo o skrb za prebivalce in prebivalke domov starejših občanov v času epidemije.

"Ponekod so težave izrazite, a imamo 102 doma za starejše vključno s koncesionarji, okužene ima 15 domov in od teh 15 jih je samo v petih več kot dva. Trdim, da se je naredilo maksimalno, kar se je dalo," je ne nujni seji odbora za zdravstvo dejal minister za zdravje Tomaž Gantar. 

"Imamo tudi kar nekaj domov, kjer ni nobene okužbe pa veliko število umrlih oskrbovancev. Trdim, da je vsak, ki je potreboval bolnišnično zdravljenje, to tudi dobil. Vsak, ki je okužen, ne predstavlja takoj bolnika za covidom-19, večji delež tudi oskrbovancev je asimptomatskih, v majhnem delu se bolezen razvije tako, da je potrebno bolnišnično zdravljenje ali tudi intenzivna terapija s podporo dihanju. Skrajno nekorektno ali politikantsko je govorjenje o drugorazrednih državljanih v domovih za starejše, to ne drži. To vam lahko zagotovi vsak zdravnik ali medicinska sestra, ki je delala na tem področju," je povedal Gantar. 

Umrlih do 19. 4. je bilo 65: Brezovica dva, Celje ena, Domžale dva, Horjul tri, Jesenice ena, Kranj ena, Ljubljana štiri, Ljutomer štiri, Maribor ena, Metlika 14, Naklo ena, Piran ena, Škofljica ena, Šmarje pri Jelšah 28, Žirovnica ena.

"Vključen je bil epidemiolog, koordinatorji s primarnega ali sekundarnega, vključevali smo tudi druge zdravstvene kadre v treh primerih, kjer je bilo največ okuženih. Ugotavljajo se je podobno, da ljudje, tudi zdravstveni delavci, ne znajo ravnat z vso opremo, pravilno skrbeti, da ne prihaja do prenosa okužbe in v začetku je do tega prihajalo. V Metliki so v veliki meri omilili težave, v Šmarjah še vedno rešujemo problem, ko sem poskušal prepričati ljudi, se mi je stroka uprla, ker je to strokovno nesprejemljivo, imeli smo rezervirane postelje v bolnišnicah. Odločili smo se, da bodo poslali bodo na pomoč še dodatne medicinske sestre, ne pa selitev vseh okuženih, to bi za marsikoga pomenilo žalosten konec, to je stališče stroke, ne pa politike," je pojasnil minister za zdravje. 

Minister ostro nad dom v Ljutomeru

"Povsem specifičen pa je primer Ljutomera. Ob izbruhu težav smo dobili informacije, da se ne upoštevajo navodila, imamo ljudi, ki so pripravljeno to tudi javno povedati. Do izbruha epidemije so imeli obiske, nudili so malice tudi svojim občanom v tem domu in samo vprašanje časa je bilo, kdaj bo prišlo do izbruha. Na drugi strani pa imamo pisno vrsto pričanj, včeraj sem govoril s strokovnim direktorjem in direktorjem bolnišnice Murska Sobota, da se z načinom dela in direktorjem tam ne da delati. Ljudje nočejo sodelovati. To ni problem zdravstva, lahko pa služi kot krasen primer, kako država nič ne naredi," je dejal minister Gantar. 

"Glede na to, da v toliko domovih ni okužb, so naša navodila očitno dobra," je prepričana državna sekretarka na ministrstvu za delo Mateja Ribič. "Ravno danes sta v Ljutomeru dva predstavnika našega ministrstva, da se pogovorijo s koordinatorji direktorji zdravstvenih domov in da vidimo, kako lahko ukrepamo naprej. Veliko je bilo govoric, a na podlagi govoric je težko ukrepati, določeni ljudje so se zdaj pripravljeni pod to podpisati in takrat lahko ministrstvo ukrepa. Zadevo preučujemo," je dejala. 

Več sledi. 

 

 

Komentarjev 10
 • ilija 08:29 22.april 2020.

  G. Gantar pustili ste ljudje da vam umirajo v domovih za izgovor imate da se zdravljenje ne izplače zakaj te ljudje niso pripeljani v klinični center zakaj so bili prepuščeni v domovih za to imajo na Hrvaškem manj smrtnih žrtev ...prikaži več imajo več ukuženih kot pri nas pa manj smrti sramota za vsakega se je treba žrtvovati sramota kaj se dogaja ta je naš tega bomo zdravili un pa ni naš pustite ga naj crkne upam da se bo raziskalo kdo je odgovoren za tako dejanje upam da ne bo izgovorov.

 • ilija 08:19 22.april 2020.

  G. Gantar pustili ste ljudje na cedilu umirali so vam v domovih ko

 • Avatar omega_v6
  omega_v6 19:29 21.april 2020.

  V Ljutomeru je edini krivec Nemec!! 14 dni po odloku vlade so še kuhali za zunanje in vozoli hrano okrog po občini!! Nikoli ne bom razumel,da smo gostilne zaprli na malico v dom pa se jer hodilo jest!! Nemec bi ...prikaži več moral tudi KAZENSKO odgovarjat za vse žrtve zaradi okužbe,ker je ignoriral odloke vlade!! Seveda se ne bo Nemcu zgodilo nič ljudi bodo pokopali on pa bo naprej direktor!! To je tudi sramota za Županjo Olgo Karba!!