Minister Brežan bi zaradi napak odslovil glavnega inšpektorja

Foto: Vlada RS Uroš Brežan.
Foto: Vlada RS Uroš Brežan.
Očitajo mu nedopustno ravnanje. Ob okoljski nesreči je reagiral prepozno.
Oglej si celoten članek

Minister za okolje in prostor Uroš Brežan je zaradi neukrepanja ob okoljski nesreči v Uniorju predlagal razrešitev vodje inšpektorata za okolje in prostor Franca Rančigaja (na spodnji fotografiji). To, da v podjetje ni takoj poslal inšpektorja, označujejo za nedopustno, poroča portal N1.

Ministrstvo je bilo o tem, da je v zreškem podjetju Unior 26. oktobra zaradi okvare naprave za čiščenje odpadnih plinov v zrak ušla manjša koncentracija kromovega trioksida, seznanjeno 17. novembra. Okoljski inšpektorat je bil o nesreči obveščen že na dan okvare in je kasneje sprožil inšpekcijski postopek, do dneva, ko je bila javnost z okvaro seznanjena, pa v podjetje ni poslal okoljskega inšpektorja.

Agencija RS za okolje in inšpektorat sta pregled po besedah pristojnega ministrstva opravila 17. novembra. Ker se inšpektorat ob omenjenem obvestilu sploh ni seznanil z dejstvi na terenu, so na okoljskem ministrstvu 18. novembra napovedali, da bodo sprožili postopek notranjega nadzora, da ugotovijo okoliščine očitno nepravočasnega ukrepanja okoljskega inšpektorata.

Foto: gov.si Franc Rančigaj

Rezultati analiz agencije za okolje so sicer pokazali, da so vse izmerjene vrednosti v odvzetih vzorcih tal pod predpisano mejno vrednostjo. A vzorce so v sodelovanju z Biotehniško fakulteto Univerze v Ljubljani odvzeli šele 18. novembra, kar je dan po tem, ko so bili prek medijev obveščeni o izpustu kromovih spojin iz Uniorja.

V podjetju so obžalovali dogodek, pa tudi način komuniciranja z javnostjo. To je obžaloval tudi nadzorni svet družbe, ki je izrazil veliko skrb nad bistveno prepoznim obveščanjem javnosti in nadzornega sveta ter tudi pozno izvedbo meritev vplivov s strani družbe Unior. Ob tem je zahteval izvedbo neodvisnega revizijskega pregleda dogodka.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 08:05 27. November 2022.

    Prepričan sem, da je Unior namenoma držal dogodek v tajnosti tako dolgo kot se je pač dalo. Če ne bi …

  • 22:19 26. November 2022.

    A v Uniorju pa ni nihče odletel?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.