Slovenija
2256 ogledov

Minister Brežan bi zaradi napak odslovil glavnega inšpektorja

Uroš Brežan Vlada RS Uroš Brežan.
Očitajo mu nedopustno ravnanje. Ob okoljski nesreči je reagiral prepozno.

Minister za okolje in prostor Uroš Brežan je zaradi neukrepanja ob okoljski nesreči v Uniorju predlagal razrešitev vodje inšpektorata za okolje in prostor Franca Rančigaja (na spodnji fotografiji). To, da v podjetje ni takoj poslal inšpektorja, označujejo za nedopustno, poroča portal N1.

Ministrstvo je bilo o tem, da je v zreškem podjetju Unior 26. oktobra zaradi okvare naprave za čiščenje odpadnih plinov v zrak ušla manjša koncentracija kromovega trioksida, seznanjeno 17. novembra. Okoljski inšpektorat je bil o nesreči obveščen že na dan okvare in je kasneje sprožil inšpekcijski postopek, do dneva, ko je bila javnost z okvaro seznanjena, pa v podjetje ni poslal okoljskega inšpektorja.

Agencija RS za okolje in inšpektorat sta pregled po besedah pristojnega ministrstva opravila 17. novembra. Ker se inšpektorat ob omenjenem obvestilu sploh ni seznanil z dejstvi na terenu, so na okoljskem ministrstvu 18. novembra napovedali, da bodo sprožili postopek notranjega nadzora, da ugotovijo okoliščine očitno nepravočasnega ukrepanja okoljskega inšpektorata.

Franc Rančigaj | Avtor: gov.si gov.si

Rezultati analiz agencije za okolje so sicer pokazali, da so vse izmerjene vrednosti v odvzetih vzorcih tal pod predpisano mejno vrednostjo. A vzorce so v sodelovanju z Biotehniško fakulteto Univerze v Ljubljani odvzeli šele 18. novembra, kar je dan po tem, ko so bili prek medijev obveščeni o izpustu kromovih spojin iz Uniorja.

V podjetju so obžalovali dogodek, pa tudi način komuniciranja z javnostjo. To je obžaloval tudi nadzorni svet družbe, ki je izrazil veliko skrb nad bistveno prepoznim obveščanjem javnosti in nadzornega sveta ter tudi pozno izvedbo meritev vplivov s strani družbe Unior. Ob tem je zahteval izvedbo neodvisnega revizijskega pregleda dogodka.

Komentarjev 3
  • Avatar Kimberley-Echo
    Kimberley-Echo 08:05 27.november 2022.

    Prepričan sem, da je Unior namenoma držal dogodek v tajnosti tako dolgo kot se je pač dalo. Če ne bi bilo poškodovanih avtomobilov, morda sploh ne bi prišlo v javnost. Ja nič, pač zaposleni v Uniorju že 3 leto zapored ...prikaži več ne bodo dobili Božičnice, ker se vsako leto nekaj najde, da je potem ni.

  • Svobodnež 22:19 26.november 2022.

    A v Uniorju pa ni nihče odletel?