Ministrica: Digitalni boni so neumnost

Foto: Saša Despot predstavitev kandidata za ministra
Foto: Saša Despot predstavitev kandidata za ministra
Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh meni, da digitalni bon ne bo pomagal pri dvigu digitalne pismenosti ali digitalne vključenosti.
Oglej si celoten članek

Ministrica Emilija Stojmenova Duh je v daljšem zapisu na družbenem omrežju Twitter izpostavila več težav, ki jih prinašajo digitalni boni. Po njenem mnenju namreč osnovnega namena ne bodo dosegli.

"Digitalni bon, ki smo ga podedovali od prejšnje vlade in za katerega bomo porabili slabih 60 milijonov evrov, je namenjen predvsem financiranju v tujini narejene opreme, pri razvoju katere naša podjetja niso imela nobene bistvene vloge in/ali koristi," je zapisala. "Digitalni bon ne bo pomagal pri dvigu digitalne pismenosti ali digitalne vključenosti. Ravno nasprotno – povečal bo tako digitalni kot socialni razkorak."

Upravičenci do digitalnih bonov v višini 150 evrov so šoloobvezni otroci, ki obiskujejo 7., 8. ali 9. razred, dijaki srednje šole, študenti višje šole po predpisih o višjem strokovnem izobraževanju, študenti študijskega programa prve, druge ali tretje stopnje po predpisih o visokem šolstvu ali osebe, stare 55 let ali več, ki se bodo udeležile izobraževanja na področju digitalne pismenosti, subvencioniranega po Zakonu o spodbujanju digitalne vključenosti.

Ministrica ocenjuje, da je višina bona takšna, da socialno ogroženim ne bo omogočila nakupa opreme, ki jo potrebujejo. Tisti, ki opremo že imajo, pa si bodo lahko privoščili nakup dragih pripomočkov. To pa ne bo prispevalo k dvigu digitalne pismenosti.

Ne bo dovolj za vse

Emilija Stojmenova Duh opozarja tudi na problem s koriščenjem bonov za starejše. "Čeprav smo veliko poslušali, kako bo bon pomagal tudi starejšim, so nam 'pozabili' omeniti število starejših, ki bodo lahko koristili bon. 'Pozabili' so tudi razmisliti, kako bodo do usposabljanj prišli mobilno ovirani, torej osebe, ki bi jim digitalizacija še posebej prišla prav," je izpostavila.

Prav tako jo je zmotilo načelo "kdor prvi pride, prvi melje". Upravičencev do digitalnih bonov je okrog milijon, na voljo pa je le 60 milijonov evrov, kar pomeni, da bo več kot polovica upravičencev izvisela. Glede na to, da bodo izobraževanja na področju digitalne pismenosti stekla šele proti jeseni, obstaja velika verjetnost, da večina starejših od 55 let bonov ne bo mogla koristiti. Spomnimo, javni razpis za izvajalce izobraževanj je še odprt in se bo zaključil prihodnji mesec. V Službi vlade za digitalno preobrazbo so nam pojasnili, da naj bi se prva izobraževanja začela septembra.

Trgovci so že prvi dan, ko je bilo mogoče unovčiti digitalne bone, beležili velik naval.

Za dodatne informacije glede digitalnih bonov se lahko obrnete na Klicni center Digitalni bon '22, ki je dosegljiv na telefonski številki 01 555 59 00. Pokličete lahko v ponedeljek, sredo in četrtek med 13. in 17. uro ter v torek in petek med 9. in 13. uro.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 48

  • 07:41 17. Junij 2022.

    sami boni in namen niso neumnost, neumnost je možnost nabave neračunalniške opreme, tipa slušalke (dobro, mogoče tiste z vgrajenim mikrofonom …

  • 18:23 16. Junij 2022.

    Ga. ministrica ima, še kako prav in to tudi argumentirano.

  • 16:45 16. Junij 2022.

    Google zdaj plačuje od 99 do 140 dolarjev na uro za spletno delo od doma. Moja zadnja plača je znašala …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.