Ministrica določila nov način ocenjevanja v osnovnih in srednjih šolah

Foto: Anže Malovrh/STA
Foto: Anže Malovrh/STA
Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je danes podpisala sklepe, ki namesto dveh, določajo eno ocenjevalno obdobje. To pomeni tudi manjše število ocen.
Oglej si celoten članek

Vlada je danes podaljšala ukrepe za omejevanje epidemije koronovirusa, nekatere za sedem, druge za 14 dni. To pomeni, da tudi šole in vrtci vsaj za teden dni ostajajo zaprti. "Ker je trenutna epidemiološka situacija slabša od pričakovane, bo v tednu od 30. novembra do 4. decembra izobraževanje na vseh ravneh potekalo še vedno na daljavo, vrtci pa bodo tudi v tem tednu zagotavljali le nujno varstvo otrok," piše v sporočilu za javnost, ki ga je na svoji spletni strani objavilo Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. 

"Odločitev, ali je mogoče v kratkem odpreti osnovne šole za pouk prve triade, bo vlada sprejela prihodnji teden "v luči morebiti spremenjenih epidemioloških razmer," je popoldne dejal vladni govorec Jelko Kacin. 

Velika novost: V letošnjem šolskem letu namesto dveh, eno ocenjevalno obdobje

Foto: Profimedia Šolanje od doma Sicer je ministrstvo danes sprejelo še eno pomembno odločitev, ministrica Simona Kustec je namreč danes podpisala sklep, da se letošnje šolsko leto izvede kot le eno ocenjevalno obdobje, ob čemer naj se zmanjša število letno zahtevanih ocen. Šolsko leto za osnovne in glasbene šole traja od 1. septembra 2020 do 24. junija 2021. Za učence 9. razreda v osnovni šoli pa traja do 15. junija 2021.

Ocenjevanje v osnovni šoli

Ocenjevanje znanja se bo v osnovni šoli izvajalo v razredu, v času izobraževanja na daljavo pa lahko tudi individualno.

  • Pri predmetih, za katere sta s predmetnikom določeni največ dve uri tedensko, se znanje oceni najmanj dvakrat v šolskem letu.
  • Če se predmet, za katerega sta s predmetnikom določeni manj kot dve uri tedensko, izvaja po fleksibilnem predmetniku, se znanje učenke oziroma učenca oceni najmanj enkrat.
  • Pri predmetih, za katere sta s predmetnikom določeni več kot dve uri tedensko, pa se znanje ocenjuje najmanj trikrat v šolskem letu.

Ocenjevanje v glasbeni šoli

Pri nauku o glasbi in solfeggiu v glasbeni šoli se znanje oceni najmanj trikrat v ocenjevalnem obdobju, pri čemer ne smejo biti vse ocene pridobljene na podlagi pisnih izdelkov. Pri pouku instrumenta in petja se znanje oceni najmanj trikrat v ocenjevalnem obdobju, pri pouku plesa, komorne igre in orkestra pa vsaj dvakrat, navaja odlok. 

Tudi v srednjih šolah eno ocenjevalno obdobje

Tudi v srednjih šolah se bo pouk organiziral le v enem ocenjevalnem obdobju. Srednje šole morajo pri tem uskladiti šolska pravila ocenjevanja znanja, kot so načini in roki izpolnjevanja obveznosti, določeni z učnim načrtom oziroma katalogom znanja in načrtom ocenjevanja znanja. Prav tako bodo določile potrebno število ocen pri posameznem predmetu oziroma strokovnem modulu v posameznem ocenjevalnem obdobju. Učitelji oziroma strokovni aktivi bodo načrte ocenjevanja znanja uskladili in dijake seznanili z roki za ocenjevanje znanja.

Natančnejša priporočila za preverjanje in ocenjevanje znanja, najdete tukaj. 

dezurni@zurnal24.si

 

 

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 13:15 27. November 2020.

    Matr jih ma velik v razredu un na sliki

  • 23:49 26. November 2020.

    Treba je prenovit šolske programe, ker crkujejo ucitelji in ucenci. oboji nimajo od mase nic.

  • 23:45 26. November 2020.

    Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu --- www.xxhook.com

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.