Ministrica Irena Majcen se dela, da išče direktorja Krajinskega parka Strunjan in Triglavskega narodnega parka

Foto: Anže Petkovšek Irena Majcen
Ministrica Irena Majcen vztraja z imenovanjem strankarskih kolegov na direktorska mesta, a za zdaj le za vršilce dolžnosti.
Oglej si celoten članek

Ministrica Irena Majcen, ki spada v kvoto Desusa, nadajuje s prakso imenovanj vedejev. V sredo je vlada potrdila njen predlog, da se za vršilca dolžnosti Krajinskega parka Strunjan ponovno imenuje Roberta Smrekarja, ki je pol leta že bil v. d. Zdaj je imenovan za največ eno leto, do 21. oktobra 2018. Smrekar je sicer član Desusa.

Dela se, da išče direktorja

"Ministrstvo za okolje in prostor je objavilo razpis za prosto delovno mesto direktorja, vendar postopek izbire kandidata za prosto delovno mesto direktorja še ni zaključen," je zapisano v pojasnilu sklepa vlade. Tudi nam so v odgovorih konec avgusta pojasnili, da je razpis še v teku, a to je, kaže dokumentacija, ki smo jo pridobili na podlagi zakona o dostopu do informacij javnega značaja, svojevrstno zavajanje. Namiguje namreč, da direktorja na razpisu še vedno iščejo, kar pa ne drži.

Zahtevali smo vso dokumentacijo, povezano z razpisom, ki je bil objavljen 20. februarja. Iz nje je razvidno, da vsaj od aprila ministrstvo za okolje v zvezi z izborom direktorja ni mignilo s prstom. Od petih kandidatov so se v nadaljnji postopek uvrstili trije, ministrica pa je na razgovor poklicala le Smrekarja in "na podlagi preverjanja strokovne usposobljenosti v obliki razgovora odločila, da je najprimernejši kandidat", piše v zapisniku o izbiri kandidata.

Foto: Suzana Kos Strunjanske soline

23. marca so svetu zavoda poslali poziv, naj izda mnenje o kandidatu, 10. aprila jim je predsednica sveta Branka Tavzes poslala sklep, da se svet z imenovanjem Smrekarja ne strinja. Po poročanju Dela sta ga podprla le dva od devetih članov. Kljub temu ga je vlada na predlog ministrice za največ pol leta imenovala za vršilca dolžnosti. Potem do srede, ko so ga znova imenovali za vršilca dolžnosti, niso storili ničesar več.

Če bo Smrekar v. d. ostal do konca, bo tako oddelal skoraj pol štiriletnega direktorskega mandata, če pa ga bodo pred zamenjavo vlade imenovali za direktorja, mu bo ministrica zagotovila pet let in pol na čelu krajinskega parka, torej za skoraj celotni mandat prihodnje vlade.

Še en razpis je že osem mesecev v teku

Povsem enako se dogaja pri imenovanju direktorja Triglavskega narodnega parka (TNP). Tudi ta razpis je bil objavljen 20. februarja in tudi ta razpis je uradno še v teku. Foto: Žurnal24 Triglavski narodni park

Ministrica je tokrat na razgovor povabila šest kandidatov. Če bi povabila le dva, ki sta imela po oceni strokovne komisije ustrezno vizijo razvoja, potem se njen bodoči izbranec Janez Rakar, član Desusa, sploh ne bi uvrstil na razgovor. Njegovo vizijo razvoja je namreč komisija, ki ni vedela, čigava je, ocenila kot le delno ustrezno. Ministrica je nato svet zavoda prosila za mnenje o dveh kandidatih Nataši Šalaja in Janezu Rakarju in slednjega predlagala v imenovanje vladi, čeprav je svet zavoda z devetimi glasovi proti trem podprl Natašo Šalaja, saj Rakar po poročanju Dela ni znal odgovoriti niti na vprašanja, kolikšen je letni proračun zavoda, kateri so glavni proračunski izdatki in največje težave v parku. Vlada je obravnavo imenovanja direktorja najprej prekinila, teden dni kasneje pa je Rakarja, ki je bil pred tem v kranjski občini vodja urada za družbene dejavnosti, imenovala za vršilca dolžnosti.

TNP sicer že od leta 2013 vodijo vršilci dolžnosti.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 15:12 25. Oktober 2017.

    Umakniti vs epolitične kvote pa bo mir.

  • 15:56 24. Oktober 2017.

    Baba ni sposobna 3 stavke povedat,da se ne zatakne,naredila ni NIČ,prav tako zgleda,da tut ne bo v prihodnosti nič narejenega.Edino,kar …

  • 09:42 24. Oktober 2017.

    Brez Erjavca bi bila samo nekdanja županja nekega "sela" na vzhodu države ! Seveda se je ustrezno projecirala v projekt …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.