Slovenija
3990 ogledov

Ministrica Irena Majcen se dela, da išče direktorja Krajinskega parka Strunjan in Triglavskega narodnega parka

Irena Majcen Anže Petkovšek
Ministrica Irena Majcen vztraja z imenovanjem strankarskih kolegov na direktorska mesta, a za zdaj le za vršilce dolžnosti.

Ministrica Irena Majcen, ki spada v kvoto Desusa, nadajuje s prakso imenovanj vedejev. V sredo je vlada potrdila njen predlog, da se za vršilca dolžnosti Krajinskega parka Strunjan ponovno imenuje Roberta Smrekarja, ki je pol leta že bil v. d. Zdaj je imenovan za največ eno leto, do 21. oktobra 2018. Smrekar je sicer član Desusa.

Dela se, da išče direktorja

"Ministrstvo za okolje in prostor je objavilo razpis za prosto delovno mesto direktorja, vendar postopek izbire kandidata za prosto delovno mesto direktorja še ni zaključen," je zapisano v pojasnilu sklepa vlade. Tudi nam so v odgovorih konec avgusta pojasnili, da je razpis še v teku, a to je, kaže dokumentacija, ki smo jo pridobili na podlagi zakona o dostopu do informacij javnega značaja, svojevrstno zavajanje. Namiguje namreč, da direktorja na razpisu še vedno iščejo, kar pa ne drži.

Zahtevali smo vso dokumentacijo, povezano z razpisom, ki je bil objavljen 20. februarja. Iz nje je razvidno, da vsaj od aprila ministrstvo za okolje v zvezi z izborom direktorja ni mignilo s prstom. Od petih kandidatov so se v nadaljnji postopek uvrstili trije, ministrica pa je na razgovor poklicala le Smrekarja in "na podlagi preverjanja strokovne usposobljenosti v obliki razgovora odločila, da je najprimernejši kandidat", piše v zapisniku o izbiri kandidata.

Strunjanske soline | Avtor: Suzana Kos Suzana Kos

23. marca so svetu zavoda poslali poziv, naj izda mnenje o kandidatu, 10. aprila jim je predsednica sveta Branka Tavzes poslala sklep, da se svet z imenovanjem Smrekarja ne strinja. Po poročanju Dela sta ga podprla le dva od devetih članov. Kljub temu ga je vlada na predlog ministrice za največ pol leta imenovala za vršilca dolžnosti. Potem do srede, ko so ga znova imenovali za vršilca dolžnosti, niso storili ničesar več.

Če bo Smrekar v. d. ostal do konca, bo tako oddelal skoraj pol štiriletnega direktorskega mandata, če pa ga bodo pred zamenjavo vlade imenovali za direktorja, mu bo ministrica zagotovila pet let in pol na čelu krajinskega parka, torej za skoraj celotni mandat prihodnje vlade.

Še en razpis je že osem mesecev v teku

Povsem enako se dogaja pri imenovanju direktorja Triglavskega narodnega parka (TNP). Tudi ta razpis je bil objavljen 20. februarja in tudi ta razpis je uradno še v teku.

Triglavski narodni park | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Ministrica je tokrat na razgovor povabila šest kandidatov. Če bi povabila le dva, ki sta imela po oceni strokovne komisije ustrezno vizijo razvoja, potem se njen bodoči izbranec Janez Rakar, član Desusa, sploh ne bi uvrstil na razgovor. Njegovo vizijo razvoja je namreč komisija, ki ni vedela, čigava je, ocenila kot le delno ustrezno. Ministrica je nato svet zavoda prosila za mnenje o dveh kandidatih Nataši Šalaja in Janezu Rakarju in slednjega predlagala v imenovanje vladi, čeprav je svet zavoda z devetimi glasovi proti trem podprl Natašo Šalaja, saj Rakar po poročanju Dela ni znal odgovoriti niti na vprašanja, kolikšen je letni proračun zavoda, kateri so glavni proračunski izdatki in največje težave v parku. Vlada je obravnavo imenovanja direktorja najprej prekinila, teden dni kasneje pa je Rakarja, ki je bil pred tem v kranjski občini vodja urada za družbene dejavnosti, imenovala za vršilca dolžnosti.

TNP sicer že od leta 2013 vodijo vršilci dolžnosti.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 7
 • Tejč 15:12 25.oktober 2017.

  Umakniti vs epolitične kvote pa bo mir.

 • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 15:56 24.oktober 2017.

  Baba ni sposobna 3 stavke povedat,da se ne zatakne,naredila ni NIČ,prav tako zgleda,da tut ne bo v prihodnosti nič narejenega.Edino,kar ji gre od rok je ustvarit pogreb za okoljsko ministrstvo,ki že zdej ni vredno pol p...de mrzle vode,saj so v ...prikaži več njem sami lenuhi in nesposobneži!!!

 • Avatar Leon
  Leon 09:42 24.oktober 2017.

  Brez Erjavca bi bila samo nekdanja županja nekega "sela" na vzhodu države ! Seveda se je ustrezno projecirala v projekt premiera Cerarja ,ki vodi vlado s pomočjo svojih spletičen in prišepetovalcev . Žal se nam enako dogaja pri vodenju države ...prikaži veče z našim predsednikom. Res je ,da je stoletno hlapčevanje pustilo globoke brazde v naši mentaliteti .