Ministrstvo otroke vrnilo staršem

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je ugodilo pritožbi zakoncev iz Škofje Loke in sklenilo, da se mora njunih sedem mladoletnih otrok vrniti staršem.
Oglej si celoten članek

Škofjeloška zakonca, ki jima je center za socialno delo (CSD) Škofja Loka decembra odvzel sedem mladoletnih otrok, sta otroke dobila nazaj. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) je kot drugostopenjski organ namreč ugodilo njuni pritožbi.

"Odločitev ministrstva je bila nepričakovana in nas je popolnoma presenetila. Odločbo smo temeljito proučili, prepričani smo, da v njej niso upoštevani vsi dokazi – tudi nekateri temeljni, ki so v spisovni dokumentaciji in na katerih je temeljila naša odločba," je dejala direktorica CSD Škofja Loka Ivana Košir Erman. Presenečenje je bilo še toliko večje, ker sta tako varuh človekovih pravic kot socialni inšpektor v poročilih ocenila, da pri svojem delu niso storili nobenih strokovnih napak.

Napačna ugotovitev stanja

MDDZS v svoji odločitvi CSD Škofja Loka očita nepopolno oziroma napačno ugotovitev stanja v družini in napake v postopku odvzema. Med drugim ugotavljajo, da se CSD ni opredelil do tistih dokazov, ki so bili v prid staršev, denimo mnenje pediatrinje in nekaterih otrok. Očitajo jim tudi, da niso ocenili, kakšen vpliv bo na otroke imela ločitev od staršev in starih staršev. Prav tako naj bi bila napačna ocena o nujnosti postopka odvzema. "Na CSD Škofja Loka so sprejeli nekatere ukrepe, ki niso imeli nobene podlage. Več kot očitno objektivni razlogi za odvzem ne obstajajo," je odločitev MDDZS komentiral Uroš Pogačnik iz Odvetniške družbe Čeferin, ki zastopa zakonca.

Košir Ermanova zavrača očitke, ki izhajajo iz pritožbe zakoncev in odločitve MDDZS. "V popolnosti smo ugotovili dejansko stanje. To stanje je zapisano in ugotovljeno tudi v spisovni dokumentaciji," je zatrdila. Kot je poudarila, bodo uporabili vsa pravna sredstev, da bodo to tudi dokazali. 

Sprejela strokovno pomoč

Od odvzema otrok so se v družini po besedah Košir Ermanove zgodile spremembe: "Otroci se ne bodo vrnili v situacijo, iz katere so bili umaknjeni." Starši so se v tem času namreč odločili za strokovno pomoč, ki so jo prej zavračali, ter se vključili v družinsko terapijo in psihiatrično obravnavo.     

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 21:22 4. Marec 2014.

    a je res treba vpeljevati politiko kaj katera stran počne in zakaj se o tem ne piše?? Debata je o …

  • 17:31 4. Marec 2014.

    O garažnih orgijah z živalmi se nič ne piše?

  • 16:09 4. Marec 2014.

    čez par let se bo pa pisalo in govorilo kako je župnik vsaj enega od otrok zlorabil kljub temu da …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.