Ministrstvo: provizije "standardne"

Foto: Žurnal24 V pokru se vrti vse več denarja. (Foto: iStock)
Križanič Vizjaku odgovarja glede javnega dolga, izdajanjem obveznic in provizij organizatorjem prodaje. Teh se je od začetka leta 2009 nabralo za 13,75 milijonov evrov.
Oglej si celoten članek

Od januarja 2009 je Slovenija izdala za 6,5 milijard obveznic; v tem obdobju se je javni dolg praktično podvojil. Samo za provizije glavnim organizatorjem izdaje smo odšteli 13,75 milijona evrov. Posamezne izdaje so organizirale različne finančne institucije: Unicredit Banka Slovenija, Abanka Vipa, NLB, JP Morgan, Societe Generale, BNP Paribas, Deutsche Bank, Dresdner Kleinwort in ostale.

Križaničevo ministrstvo pri tem poudarja, da so bile provizije posameznih izdaj skladne standardni višini provizij na evropskem finančnem trgu za izdaje držav Ekonomske monetarne unije. Iz provizije se poplačajo vsi organizatorji izdaje.

Obveznice so bile izdane februarja, aprila in septembra 2009 ter januarja in marca lani. Nova 10-letna izdaja obveznic v višini 1,5 milijarde evrov je bila izdana v ponedeljek.

Javni dolg se je skupaj z državnimi poroštvi samo lani povečal z 11,8 na 18,1 milijarde evrov oziroma skupaj kar za 6,1 milijarde evrov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.