Slovenija
19 ogledov

Ministrstvo: provizije "standardne"

V pokru se vrti vse več denarja. (Foto: iStock) Žurnal24 main
Križanič Vizjaku odgovarja glede javnega dolga, izdajanjem obveznic in provizij organizatorjem prodaje. Teh se je od začetka leta 2009 nabralo za 13,75 milijonov evrov.

Od januarja 2009 je Slovenija izdala za 6,5 milijard obveznic; v tem obdobju se je javni dolg praktično podvojil. Samo za provizije glavnim organizatorjem izdaje smo odšteli 13,75 milijona evrov. Posamezne izdaje so organizirale različne finančne institucije: Unicredit Banka Slovenija, Abanka Vipa, NLB, JP Morgan, Societe Generale, BNP Paribas, Deutsche Bank, Dresdner Kleinwort in ostale.

Križaničevo ministrstvo pri tem poudarja, da so bile provizije posameznih izdaj skladne standardni višini provizij na evropskem finančnem trgu za izdaje držav Ekonomske monetarne unije. Iz provizije se poplačajo vsi organizatorji izdaje.

Obveznice so bile izdane februarja, aprila in septembra 2009 ter januarja in marca lani. Nova 10-letna izdaja obveznic v višini 1,5 milijarde evrov je bila izdana v ponedeljek.

Javni dolg se je skupaj z državnimi poroštvi samo lani povečal z 11,8 na 18,1 milijarde evrov oziroma skupaj kar za 6,1 milijarde evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.