Ministrstvo za zdravje: prihranili smo

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Na ministrstvu za zdravje so se pohvalili, da so pri sanaciji vodovoda, ki je bila potrebna zaradi številnih napak pri gradnji OI, plačali manj, kot je bilo predvideno.
Oglej si celoten članek

"Ministrstvo za zdravje je uspešno zaključilo projekt Izgradnja nadomestnega vodovodnega sistema na Onkološkem inštitutu Ljubljana. Kot smo že povedali ob otvoritvi, obnovo zaključujemo v roku in v predvidenih finančnih okvirih. Še več! Pri obnovi vodovoda smo prihranili  17,7 odstotkov," so se danes pohvalili na ministrstvu za zdravje.     

Za napake ni odgovarjal še nihče

Vodovod je bilo potrebno obnoviti, ker se je že pred vselitvijo pojavila legionela. Leta 2009 so v vodi odkrili tudi povečano prisotnost železa in cinka. Zaradi legionele so izvajali klorne in toplotne šoke na vodovodnem omrežju, na pipah pa nameščali filtre.

Zavod za gradbeništvo je leta 2011 ugotovil, da je bil vzrok za težave z legionelo kombinacija korozije cevi in prenizkih temperatur vode, našli pa so tudi 25 slepih vodov. Poškodbe so tako bile posledica zastale vode v ceveh. Preden so vodovodni sistem onkološkega inštituta napolnili z vodo, ga namreč niso ustrezno očistili in prezračili. Za napake ni odgovarjal še nihče.

SCT, ki bi moral sanirati, v stečaj

Izkazalo se je, da je treba zamenjati celoten vodovod. Najprej se je ministrstvo dogovorilo, da ga bo saniral SCT, vendar so po stečaju morali izbrati drugega izvajalca. To je bil  Kovinar Kočevje. Sanacija, v okviru katere so zamenjali celotni vodovod, kar pomeni 15.000 metrov cevi, od katerih je 80 odstotkov napeljanih nad ometom, se je začela maja 2014.  

Pri gradnji vodovoda odkrivali nove nepravilnosti

Hkrati z gradnjo novega vodovodnega sistema so bila v območju poteka tras novega vodovoda izvedena tudi nujno potrebna dela za protipožarno zaščito objektov Onkološkega inštituta. Vgrajene so bile manjkajoče protipožarne lopute in izvedena tesnitev prebojev med požarnimi sektorji. Navedene pomanjkljivosti so bile iz časa gradnje objektov novega Onkološkega inštituta in so bile namreč ugotovljene pri gradnji novega vodovodnega sistema, ko so se snemali spuščeni stropi.

Vrednost del, ki so bila izvedena zaradi protipožarne zaščite je 426.296,41 evrov z DDV.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 14:32 13. Maj 2016.

    KOKOKOKOKOKO............... je rekla ministrica .

  • 22:53 12. Maj 2016.

    Ne se hvalit preveč, že prej bi morali imeti tak nadzor, da se to nebi zgodilo. Dober gospodar ne menja …

  • 21:13 12. Maj 2016.

    SCT je bil vedno le za ceste, pa še tam šalabajzer. Verjetno so prvič izvedli realen konkurencen razpis. In rezultat …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.