Ministrstvo zaradi Teša dobilo po prstih

Foto: Gregor Katič
Foto: Gregor Katič
Študija o revitalizaciji in podaljšanju življenjske dobe blokov 4 in 5 Termoelektrarne Šoštanj (Teš), ki je ključna za izgradnjo Teša 6, mora postati javna, so odločili v uradu informacijske pooblaščenke.
Oglej si celoten članek

Interes javnosti je v tem primeru nad interesom zaupnosti študije, je zapisano v odločbi urada, ki ga vodi Nataša Pirc Musar. Ministrstvo za gospodarstvo se je namreč v zavrnitvi prosilca za vpogled v študijo sklicevalo na izjemo poslovne skrivnosti.

A je urad v pritožbenem postopku ugotovil, da gre za dokument, ki je v neposredni povezavi z izgradnjo Teša 6, ki ga vodi Holding Slovenske elektrarne, družba v lasti države. Študija, ki je predmet presoje, je, kot izhaja iz prosto dostopnih informacij, usmerjana v vprašanje možnosti obnove blokov 4 in 5. Njen rezultat pa se odraža tudi v sami odločitvi glede gradnje TEŠ 6, ugotavljajo v Uradu. "... Zato se ni bilo mogoče izogniti dejstvu, da gre za investicijo, s katero je država nedvomno povezana, zato je participacija javnosti nujno potrebna. Država je vključena tako glede finančne izvedbe kakor tudi z vidika energetske učinkovitosti in okoljskih standardov, ki bi morali biti v dobrobit vseh državljanov. Slednji vidik je bil pri presoji testa interesa javnosti bistven, saj se javna razprava v glavnem odvija prav v zvezi s problematiko finančne obremenjenosti javnih sredstev in okoljske sprejemljivosti emisij, ki bodo vplivale na zdravje in kvaliteto življenja ljudi," piše v utemeljitvi.

Po ugotovitvi urada je zato študija prosto dostopna informacija javnega značaja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.