Slovenija
14 ogledov

Ministrstvo zaradi Teša dobilo po prstih

TEŠ 6 Gregor Katič
Študija o revitalizaciji in podaljšanju življenjske dobe blokov 4 in 5 Termoelektrarne Šoštanj (Teš), ki je ključna za izgradnjo Teša 6, mora postati javna, so odločili v uradu informacijske pooblaščenke.

Interes javnosti je v tem primeru nad interesom zaupnosti študije, je zapisano v odločbi urada, ki ga vodi Nataša Pirc Musar. Ministrstvo za gospodarstvo se je namreč v zavrnitvi prosilca za vpogled v študijo sklicevalo na izjemo poslovne skrivnosti.

A je urad v pritožbenem postopku ugotovil, da gre za dokument, ki je v neposredni povezavi z izgradnjo Teša 6, ki ga vodi Holding Slovenske elektrarne, družba v lasti države. Študija, ki je predmet presoje, je, kot izhaja iz prosto dostopnih informacij, usmerjana v vprašanje možnosti obnove blokov 4 in 5. Njen rezultat pa se odraža tudi v sami odločitvi glede gradnje TEŠ 6, ugotavljajo v Uradu. "... Zato se ni bilo mogoče izogniti dejstvu, da gre za investicijo, s katero je država nedvomno povezana, zato je participacija javnosti nujno potrebna. Država je vključena tako glede finančne izvedbe kakor tudi z vidika energetske učinkovitosti in okoljskih standardov, ki bi morali biti v dobrobit vseh državljanov. Slednji vidik je bil pri presoji testa interesa javnosti bistven, saj se javna razprava v glavnem odvija prav v zvezi s problematiko finančne obremenjenosti javnih sredstev in okoljske sprejemljivosti emisij, ki bodo vplivale na zdravje in kvaliteto življenja ljudi," piše v utemeljitvi.

Po ugotovitvi urada je zato študija prosto dostopna informacija javnega značaja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.