Miro Cerar: Ne moremo dopustiti, da bi naš Mercator propadel

Foto: EPA
Foto: EPA
Predsednik vlade Miro Cerar se je zaradi dogajanja z Agrokorjem, lastnikom Mercatorja, sestal z novo upravo Mercatorja in njegovih odvisnih družb. Naštel je nekaj pričakovanj, o ponovnem nakupu Mercatorja pa naj bi bilo še prezgodaj govoriti.
Oglej si celoten članek

Zaradi pomembnosti Mercatorja, največjega slovenskega zaposlovalca, se je predsednik vlade Miro Cerar sestal z novim šefom uprave Mercatorja Tomislavom Čižmićem in predstavnikoma Mercatorja v Srbiji in Črni gori. "Vsi so mi zagotovili, da je Mercator stabilno podjetje," je v izjavi za javnost povedal Cerar, ki je izrazil pričakovanje, da bo trgovec posloval stabilno, ostal največji zaposlovalec v Sloveniji in še naprej potrošnikom zagotavljal kakovostno ponudbo izdelkov - vključno s slovenskimi.

Predsednik vlade je večkrat ponovil, da dogajanje v povezavi z Agrokorjem spremljajo. "Pojavljajo se govorice o izčrpavanju Mercatorja. Zaenkrat nimamo nobenih dokazov o tem, o tem sem govoril tudi s šefi Mercatorja, tudi ti pravijo, da nimajo dokazov o tem. Pričakujem tudi, da bo to preveril nadzorni svet," je povedal Cerar in zatrdil, da bodo še naprej budno spremljali razmere v Mercatorju in delovanje Agrokorja, da bomo lahko pravočasno reagirali v primeru novih okoliščin.

Bo Mercator spet slovenski?

"Mercator smo gradili na lastnih plečih. Ne moremo dopustiti, da bi naš Mercator - ne glede na lastništvo - zdaj propadel," je navedel predsednik vlade, pri čemer pa ni jasno odgovoril na vprašanje, o morebitnem nakupu Mercatorja. "Mislim, da bi si mnogi Slovenci želeli, da bi bil Mercator spet slovenski. A zdaj je še nemogoče oceniti, ali je kaj takega sploh mogoče. Tu so upnice in veliko dolgov. Ko bo znanega kaj več, pa bomo o tem razmišljali."

O Mercatorju je Cerar razpravljal tudi z novoizvoljenim srbskim predsednikom države Aleksandrom Vučićem, s katerim imata enake informacije in enak cilj - stabilen Mercator. Tako kot v Sloveniji je Mercator velik zaposlovalec v Srbiji, kjer je zaposlenih okoli devet tisoč ljudi, zato je Vučić že napovedal, da bodo uvedli zaščitne ukrepe in da ne bodo dovolili, da bi denar iz srbskih podjetij odtekal iz Srbije.

Foto: Anže Petkovšek Tomislav Čizmić

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 32

  • 13:12 12. April 2017.

    "Merkator smo gradili na lastnih plečih." ....aja? Kdo že? A je kakšna razlika, če propade v lastništvu tega ali onega …

  • 11:59 12. April 2017.

    JP Morgan in Morgan Chase, sta ameriški banki, ki sta že imenovali svojega predsednika upravnega odbora....

  • 11:18 12. April 2017.

    tudi mene razjezi, kar so zgradili (mogoče si bil ti zraven) v sloveniji, je treba prodat, ... ampak prav nič …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.