Slovenija
128 ogledov

Miro Cerar: Ne moremo dopustiti, da bi naš Mercator propadel

Miro Cerar EPA
Predsednik vlade Miro Cerar se je zaradi dogajanja z Agrokorjem, lastnikom Mercatorja, sestal z novo upravo Mercatorja in njegovih odvisnih družb. Naštel je nekaj pričakovanj, o ponovnem nakupu Mercatorja pa naj bi bilo še prezgodaj govoriti.

Zaradi pomembnosti Mercatorja, največjega slovenskega zaposlovalca, se je predsednik vlade Miro Cerar sestal z novim šefom uprave Mercatorja Tomislavom Čižmićem in predstavnikoma Mercatorja v Srbiji in Črni gori. "Vsi so mi zagotovili, da je Mercator stabilno podjetje," je v izjavi za javnost povedal Cerar, ki je izrazil pričakovanje, da bo trgovec posloval stabilno, ostal največji zaposlovalec v Sloveniji in še naprej potrošnikom zagotavljal kakovostno ponudbo izdelkov - vključno s slovenskimi.

Predsednik vlade je večkrat ponovil, da dogajanje v povezavi z Agrokorjem spremljajo. "Pojavljajo se govorice o izčrpavanju Mercatorja. Zaenkrat nimamo nobenih dokazov o tem, o tem sem govoril tudi s šefi Mercatorja, tudi ti pravijo, da nimajo dokazov o tem. Pričakujem tudi, da bo to preveril nadzorni svet," je povedal Cerar in zatrdil, da bodo še naprej budno spremljali razmere v Mercatorju in delovanje Agrokorja, da bomo lahko pravočasno reagirali v primeru novih okoliščin.

Bo Mercator spet slovenski?

"Mercator smo gradili na lastnih plečih. Ne moremo dopustiti, da bi naš Mercator - ne glede na lastništvo - zdaj propadel," je navedel predsednik vlade, pri čemer pa ni jasno odgovoril na vprašanje, o morebitnem nakupu Mercatorja. "Mislim, da bi si mnogi Slovenci želeli, da bi bil Mercator spet slovenski. A zdaj je še nemogoče oceniti, ali je kaj takega sploh mogoče. Tu so upnice in veliko dolgov. Ko bo znanega kaj več, pa bomo o tem razmišljali."

O Mercatorju je Cerar razpravljal tudi z novoizvoljenim srbskim predsednikom države Aleksandrom Vučićem, s katerim imata enake informacije in enak cilj - stabilen Mercator. Tako kot v Sloveniji je Mercator velik zaposlovalec v Srbiji, kjer je zaposlenih okoli devet tisoč ljudi, zato je Vučić že napovedal, da bodo uvedli zaščitne ukrepe in da ne bodo dovolili, da bi denar iz srbskih podjetij odtekal iz Srbije.

Tomislav Čizmić | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Komentarjev 32
  • BojanBojan 13:12 12.april 2017.

    "Merkator smo gradili na lastnih plečih." ....aja? Kdo že? A je kakšna razlika, če propade v lastništvu tega ali onega balkanca? PA če ima SLO potni list al pa ne. Prav vseeno je. Dejstvo je, da je lastninjenje bolezen "naših" ...prikaži več in "vaših" in se ne ozira na nacionalnost, državljanstvo ali kaj drugega. Koliko firm so pa "naši" državljani pokradli?! PA?! NIČ! Ker so "naši"! Kdo je že nosil kufre denarja v tujino?! NAŠI? VAŠI? VSeeno je. tega ni več. Bolj pametno so naredili Čehi, Slovaki in ostali, ki so dopustili tuje investicije, saj so tujci prišli delat denar in ne odvažat ga ven. In kakšen je njihov BDP? Standard?Tako so nas pa v največji meri pokradli naši! Mercator je samo eden od njih....

  • an.star 11:59 12.april 2017.

    JP Morgan in Morgan Chase, sta ameriški banki, ki sta že imenovali svojega predsednika upravnega odbora....

  • Avatar praufo
    praufo 11:18 12.april 2017.

    tudi mene razjezi, kar so zgradili (mogoče si bil ti zraven) v sloveniji, je treba prodat, ... ampak prav nič pri tem ne morem, tako kot mnogi, žal, ... slovenija je pač še ena zgodba o uspehu, 10-letja blaženega socializma, ...prikaži več kjer je bilo vse naše, potem se greš pa velekapitalista in v manj kot 10 tih letih zgradiš celo verigo trgovin, ... kako drugače kot na kredo seveda, kapital se seveda ne more tako hitro zasukat, sploh če imaš bogato konkurenco low cost diskontov, kjer trgovca praktično ni, ampak potrošnika to ne moti, namreš če kura zna brskat, zakaj ne bi še mi ... ta merkator je sploh zgodba o uspehu, pokupili so zdrave in donosne firme, sicer majhne ampak vseeno, ... no in požrešnost ima svojo ceno, ki je še višja če tako firmo prodaš še večjemu požrešnežu ... ne vem zakaj samo fantazirajo o odkupu, naj vprašajo lastnika, koliko hoče za merkator, s tem da se zavežejo da bodo plačali še stare dolgove ali pa tudi že nove in zopet bo nastala ena ogromna velika luknja ... never end