Mišič od Luke z novo tožbo zahteva 700 tisočakov

Foto: Nataša Čepar
Foto: Nataša Čepar
Nekdanji predsednik uprave Luke Koper je vložil že tretji tožbeni zahtevek.
Oglej si celoten članek

Gašparja Gašparja Mišiča, ki bi se mu petletni mandat na vrhu Luke iztekel šele jeseni letos, so nadzorniki Luke Koper prvič razrešili aprila 2014 zaradi "nedelovanja uprave". Delovno sodišče v Kopru je lani Gašparju Mišiču, ki je šel v odškodninsko tožbo proti Luki, prisodilo izplačilo plač za 10 mesecev in zneska za obdobje do nove zaposlitve v koprskem komunalnem podjetju, kjer je zadnja leta opravljal direktorsko funkcijo.

Luka Koper pa je v četrtek sporočila, da je višje delovno in socialno sodišče 25. januarja s pravnomočno sodbo Gašparju Mišiču prisodilo denarno povračilo v višini dobrih 25.000 evrov oz. 100.000 evrov manj, kot je določilo prvostopenjsko sodišče.

Slovenija Mišič od Luke Koper iztožil 660 tisoč evrov odškodnine

Pojasnilo Mišiča

Ob razrešitvi Dragomirja Matića z mesta predsednika uprave Luke konec decembra so luški nadzorniki sicer predvsem iz formalnih razlogov Gašparja Mišiča ponovno razrešili. Kot je tedaj pojasnil prvi nadzornik Uroš Ilić, so Gašparja Mišiča to pot odpoklicali iz poslovno-ekonomskih razlogov, saj ne moreta obstajati dva predsednika uprave, kot tudi zaradi nesposobnosti, saj ne izpolnjuje statutarnih pogojev. Ilić je sicer med drugim ocenil, da ponovna razrešitev ne more imeti finančnih posledic.

Zaradi zadnje razrešitve je Gašpar Mišič pripravil novo tožbo. "Nadzorniki so najprej ugotovili, da Luka ne more imeti dveh predsednikov uprav hkrati, Matića in mene, ter se odločili za moj odpoklic. Pri tem pa so vedeli, da bodo še na isti seji iz Luke krivdno izgnali Matića, kar so tudi naredili, in imenovali tretjega, Dimitrija Zadela," je pred dnevi za Primorske novice povedal Gašpar Mišič, ki je po tedanjem statutu Luke izpolnjeval vse pogoje za zasedbo delovnega mesta.

Foto: Luka Koper Gašpar Gašpar Mišič

V medijih so se pojavili različni zneski, Gašpar Mišič pa je v pisnem odzivu za STA pojasnil, da nov tožbeni zahtevek znaša 701.000 evrov ter da sta se tudi že pogovorila s predsednikom uprave Luke Koper Zadelom. Luki Koper je sam poslal ponudbo za mirno rešitev spora in prejel odgovor, da pravna služba Luke preučuje možnosti.

Iz Luke Koper so sicer še v sredo za STA pojasnili, da tožbe še niso prejeli in je zato ne morejo komentirati. Glede možnosti izvensodne poravnave pa so zapisali, da ne morejo prejudicirati odločitev, ki jih bodo sprejeli pristojni organi v družbi.

Danes na sodišču O usodi Gašparja Mišiča

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 10

  • 14:08 17. Februar 2018.

    Mišić, odrapijih

  • ode
    09:03 17. Februar 2018.

    Pri nas je nacionalni šport tožiti državo ali državno podjetje za visoke odškodnine. Če rata rata, če ne pa ne. …

  • 12:01 16. Februar 2018.

    Če imamo razsut pravni sistem potem tud do odškodnine nebi moral prit noben. Odškodnina se dodeli samo takrat ko pravni …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.