Slovenija
168 ogledov

Mišič od Luke Koper iztožil 660 tisoč evrov odškodnine

slovenija 19.03.14. skupscina Luke Koper, gaspar gaspar misic, foto: suzana kos Suzana Kos
Sklep nadzornega sveta Luke Koper, s katerim so odstavili Gašparja Gašparja Mišiča, je ničen, je odločilo okrožno sodišče. Luka Koper napoveduje pritožbo.

"Mišič si želi, da bi ga NS spet imenoval za predsednika uprave. V tem primeru bi se odpovedal 660.000 evrov odpravnine," je za RTV Slovenija povedal njegov odvetnik Uroš Križanec.

Luka Koper se bo na odločitev sodišča pritožila, vztrajati nameravajo do vrhovnega sodišča, če jim ne bo uspelo, pa je predsednica nadzornega sveta Alenka Žnidaršič Kranjc napovedala tožbo proti odvetniški družbi Senica, ki jim je pomagala pri pripravi sklepa. 

"Če pravna pisarna ne zna pripraviti sklepa, ki bi zdržal na sodišču, potem je nekaj narobe," je povedala za nacionalno televizijo. Odvetnik Miro Senica pa je dejal, da je bil postopek razrešitve formalnopravno pravilno izpeljan, da pa ne morejo prevzeti odgovornost za vsebinske razloge razrešitve, saj je to stvar nadzornikov.

Pripada mu za dve leti plač predsednika uprave

Mišiča so razrešili aprila 2014, ker je sodišče ugotovilo, da je sklep ničen, pa mu za dve leti pripadajo vse plače predsednika uprave. 

Ob razrešitvi so mu očitali avtokratsko sprejemanje odločitev, zlorabo instituta preglasovanja in kršitve poslovnika. Sodišče je ugotovilo, da seje uprave niso trajale dva dni, kot so očitali Mišiču, to se je zgodilo samo v štirih primerih, prav tako Mišič ni izkoriščal instituta preglasovanja, saj je bilo 98 odstotkov odločitev uprave sprejetih soglasno, utemeljeni niso niti očitki, da je obstajal spor med Mišičem in preostalo upravo je poročala nacionalka. 

Imenovanje Mišiča je dvignilo ogromno prahu, saj je na položaj prišel s položaja državnega sekretarja v kabinetu tedanje premierke Alenke Bratušek, pred tem pa ni vodil tako velikega sistema kot je Luka Koper. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 19
 • Avatar atojeto
  atojeto 12:36 22.april 2016.

  Mišek ima prav. Pogodba je pogodba. Vendar bi za to odškodnino moral odgovarjati nekdo drug in to je nadzorni svet Luke Koper. Tisti, ki je z njim podpisal pogodbo in tisti, ki ga je odpustil. Nadzorniki pobirajo mastne denarce, odgovarjajo ...prikaži več pa čisto nič. Ko bodo nadzorniki začeli odgovarjati kazensko in materialno se bo špekulantska, prevarantska in nesposobna golazen pobrala iz nadzorniških vrst.

 • stars45 12:36 22.april 2016.

  Zamisli se lahko marsikdo, tako nadzorni svet Luke Koper, kot tudi vsi tisti, ki so vpleteni v takratno imenovanje GGM-ja na čelo Luke....Saj vemo kako je potekalo imenovanje...vemo še marsikaj...Ne bom imenoval vseh vpletenih, saj sami vedo kdo so...in zakaj ...prikaži več še danes zasedajo vodilna mesta v Luki Koper...Zanima me še to, zakaj današnja uprava Luke Koper to dopušča? Morda je tudi kdo od uprave vpleten v to...ali je vse skupaj le igrica?!!

 • Avatar olor
  olor 10:15 22.april 2016.

  Če ta banda ni za pobit. In prišel je do lepega denarja. Ne moreš verjeti kako nekateri načrtno služijo.