Mladi brez plačila

Foto: Žurnal24 ˝Se mi je že zgodilo, da sem na plačilo čakal po tri mesece. Pozna se kriza, spl
Ne vedo, kam. Na uredništvo so se obrnili študentje, ki čakajo na plačilo za strežbo v portoroških lokalih.
Oglej si celoten članek

Študentje, ki jih je za strežbo v lokalih Tivoli Club, Lido bar in Planet Pub – Heineken najel portoroški podjetnik Marjan Fujan, so nas opozorili, da na plačilo čakajo že nekaj mesecev.

˝V podjetju pravijo, da trenutno nimajo denarja. A tudi mi moramo od nečesa živeti; ne vemo, na koga naj se obrnemo,˝ so nam zaupali.

30 odstotkov več je tistih, ki s plačili zamujajo; neplačnikov je več za desetino.

˝Imam likvidnostne težave, te so običajne v zimskem času. In res je, da študentov, angažiral sem jih kakšnih 15, nisem v celoti plačal. Denar bodo dobili, a z zamikom,˝ prizna Marjan Fujan ob našem klicu.

Kriza prinesla zamude
Po ocenah Marka Mikulina, člana uprave Agencije M Servis, se je število neplačnikov povečalo za okoli deset odstotkov, bistveno več (skok je kar 30-odstoten) je zamudnikov s plačili.

V Servingu ugotavljajo, da se to dogaja tudi pri tistih, ki so v preteklosti veljali za redne plačnike. ˝Neplačnikom lahko izdamo opomine, dosti več ne moremo narediti,˝ ocenjujejo. Nekateri servisi so uvedli črni seznam neplačnikov in o težavah s plačili študenta opozorijo pred začetkom dela.

Za strežbo v lokalih dobijo od štiri do šest evrov na uro, poleti je povpraševanja po njihovem delu tudi petkrat več kot v mrtvi sezoni, so povedali v servisu Študentek.

˝Se mi je že zgodilo, da sem na plačilo čakal tudi po tri mesece, delodajalec pa je krivdo zvalil na servis. Pozna se kriza, sploh ne najdem dela. Poslal sem že veliko prošenj, a odgovorov ni,˝ pa razmere ocenjuje študent Dejvid Tratnik.

Še nasvet pred začetkom dela: od delodajalcev naj študent zahteva potrjeni četrti izvod napotnice z definirano urno postavko, na servisu pa naj preveri, kako je s plačili delodajalca.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.