Mnenje komisije bo odločilno

Foto: Žurnal24 Policija je lahko zadovoljna s svojim delom v lanskem letu. (Foto: Dejan Mijović
S spremembo zakona o policiji, ki jo je na seji sprejela vlada, se bo po besedah notranje ministrice Katarine Kresal spremenil koncept imenovanja vodstva policije.
Oglej si celoten članek

Kresalova je zatrdila, da dosedanji postopek imenovanja in razrešitve vodstva policije ni bil prilagojen naravi funkcije. Po njenih besedah je narava funkcije generalnega direktorja policije enaka načelniku Generalštaba Slovenske vojske in direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije. Ob tem je zatrdila, da je zanjo v. d. generalnega direktorja Janko Goršek še vedno prava izbira.

Notranji minister ali ministrica bo tako po spremembi zakona prvega moža policije izbrala bodisi z
javnim ali internim natečajem ali javnim pozivom. Na podlagi razpisnih pogojev bo minister izbral kandidata. Njegovo ime bo nato posredoval tričlanski neodvisni komisiji in če bo ta podala pozitivno mnenje, bo kandidat imenovan na čelo direktorja policije. Obenem novela uvaja tudi "neodvisno in strokovno komisijo, ki s strokovnega vidika preveri izbiro", je povedala Kresalova in dodala, da notranji minister ne bo mogel izbrati kandidata, ki ne bo prejel pozitivnega mnenja te komisije.

Sicer pa želi vlada s spremembo omenjenega zakona po besedah Kresalove na novo urediti "skrajno problematično ureditev na policiji" zaradi zapuščanja zaposlenih, upokojevanja in uvajanja schengenskega režima. Kot je dejala ministrica, je na policiji zaposlenih 9485 policistov, od tega splošne in neposredne naloge policije na policijskih postajah opravlja 2712 policistov. Tako ima Slovenija 2,55 policista na 1000 prebivalcev, kar Slovenijo uvršča v spodnjo tretjino evropskih držav. "Hitro se lahko zgodi, da policija ne bo zmogla učinkovito izvajati svoje naloge," je dejala Kresalova in napovedala, da bodo v policiji zaposlili 400 policistov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.