Slovenija
14 ogledov

Mnenje komisije bo odločilno

Policija je lahko zadovoljna s svojim delom v lanskem letu. (Foto: Dejan Mijović Žurnal24 main
S spremembo zakona o policiji, ki jo je na seji sprejela vlada, se bo po besedah notranje ministrice Katarine Kresal spremenil koncept imenovanja vodstva policije.

Kresalova je zatrdila, da dosedanji postopek imenovanja in razrešitve vodstva policije ni bil prilagojen naravi funkcije. Po njenih besedah je narava funkcije generalnega direktorja policije enaka načelniku Generalštaba Slovenske vojske in direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije. Ob tem je zatrdila, da je zanjo v. d. generalnega direktorja Janko Goršek še vedno prava izbira.

Notranji minister ali ministrica bo tako po spremembi zakona prvega moža policije izbrala bodisi z
javnim ali internim natečajem ali javnim pozivom. Na podlagi razpisnih pogojev bo minister izbral kandidata. Njegovo ime bo nato posredoval tričlanski neodvisni komisiji in če bo ta podala pozitivno mnenje, bo kandidat imenovan na čelo direktorja policije. Obenem novela uvaja tudi "neodvisno in strokovno komisijo, ki s strokovnega vidika preveri izbiro", je povedala Kresalova in dodala, da notranji minister ne bo mogel izbrati kandidata, ki ne bo prejel pozitivnega mnenja te komisije.

Sicer pa želi vlada s spremembo omenjenega zakona po besedah Kresalove na novo urediti "skrajno problematično ureditev na policiji" zaradi zapuščanja zaposlenih, upokojevanja in uvajanja schengenskega režima. Kot je dejala ministrica, je na policiji zaposlenih 9485 policistov, od tega splošne in neposredne naloge policije na policijskih postajah opravlja 2712 policistov. Tako ima Slovenija 2,55 policista na 1000 prebivalcev, kar Slovenijo uvršča v spodnjo tretjino evropskih držav. "Hitro se lahko zgodi, da policija ne bo zmogla učinkovito izvajati svoje naloge," je dejala Kresalova in napovedala, da bodo v policiji zaposlili 400 policistov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.