Mobilna aplikacija, ki odkriva kožnega raka

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Mobilna aplikacija je z 98-odstotno točnostjo diagnosticirala kancerogena kožna znamenja.
Oglej si celoten članek

Aplikacij za mobilne telefone je vsak dan več. Večina ni vredna centa, nekatere pa so lahko prav priročne. Tako kot mobilne aplikacije, ki ugotavljajo kožnega raka.

Raziskovalci medicinske univerze v Pittsburghu so testirali štiri aplikacije, ki naj bi bile sposobne ugotoviti, ali se je kožno znamenje že spremenilo v melanom.

Ena od aplikacij je raziskovalce presenetila z 98-odstotno točnostjo analiz. Najslabša aplikacija je imela prav le v 6,8 odstotkih, ostali dve pa v približno 70 odstotkih primerov. Za primerjavo, dermatologi s svojo sodobno opremo v prvem poskusu kancerogen melanom prepoznajo v 90 odstotkih primerov.

Znanstveniki so z aplikacijami pregledali 188 fotografij kožnih znamenj, od teh je bilo 60 melanomov, ki so jih predhodno ocenili dermatologi. Tri aplikacije, ki stanejo največ pet dolarjev (3,7 evra), so znamenja analizirali s pomočjo algoritmov. Aplikacija SpotCheck, ki je dosegla najboljši rezultat, je fotografijo posredovala skupini dermatologov, ki so jo nato ocenili. Vsaka poslana fotografija stane pet dolarjev.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 22:11 17. Januar 2013.

    mirko, predhodnik ima prav zato se ne prerekaj. Več si preberite na tujih straneh. Znano je, da "novinarji" tega portala …

  • 21:41 17. Januar 2013.

    Očitno je, da ti ne razumeš. Aplikacija analizira fotografijo in določi ali je kožno znamenje karcinom ali ne. Le to …

  • 21:10 17. Januar 2013.

    Očitno je, da dobrega rezultata ni dosegla aplikacija, temveč zdravniki, katerim je aplikacija posredovala slike.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.