Slovenija
404 ogledov

Mobilna aplikacija, ki odkriva kožnega raka

Melanom je najbolj nevarna oblika kožnega raka, ki se brez zdravljenja lahko kon Žurnal24 main
Mobilna aplikacija je z 98-odstotno točnostjo diagnosticirala kancerogena kožna znamenja.

Aplikacij za mobilne telefone je vsak dan več. Večina ni vredna centa, nekatere pa so lahko prav priročne. Tako kot mobilne aplikacije, ki ugotavljajo kožnega raka.

Raziskovalci medicinske univerze v Pittsburghu so testirali štiri aplikacije, ki naj bi bile sposobne ugotoviti, ali se je kožno znamenje že spremenilo v melanom.

Ena od aplikacij je raziskovalce presenetila z 98-odstotno točnostjo analiz. Najslabša aplikacija je imela prav le v 6,8 odstotkih, ostali dve pa v približno 70 odstotkih primerov. Za primerjavo, dermatologi s svojo sodobno opremo v prvem poskusu kancerogen melanom prepoznajo v 90 odstotkih primerov.

Znanstveniki so z aplikacijami pregledali 188 fotografij kožnih znamenj, od teh je bilo 60 melanomov, ki so jih predhodno ocenili dermatologi. Tri aplikacije, ki stanejo največ pet dolarjev (3,7 evra), so znamenja analizirali s pomočjo algoritmov. Aplikacija SpotCheck, ki je dosegla najboljši rezultat, je fotografijo posredovala skupini dermatologov, ki so jo nato ocenili. Vsaka poslana fotografija stane pet dolarjev.

Komentarjev 3
  • Erika Brecelj 22:11 17.januar 2013.

    mirko, predhodnik ima prav zato se ne prerekaj. Več si preberite na tujih straneh. Znano je, da "novinarji" tega portala ne znajo prevajati in sploh delajo velike napake pri prepisovanju člankov iz drugih portalov. Na kratko: aplikacija stane 4,99 dolarjev, ...prikaži več vsaka poslana slika stane 4,99 dolarjev, pošlje jo k dermatologu, ki je aplikacijo lansiral, ta preveri sliko in v 24-ih urah poda odgovor in v kolikor je sum na kancerogenost, posreduje informacijo o dermatologih v okrožju uporabnika. Skratka nateg. Kako bo nekdo samo prek fotografije vedel kaj je kancerogeno in kaj ne... Larifari. Poglejte si negativna mnenja na App Store kjer se aplikacija kupi.

  • mirko 21:41 17.januar 2013.

    Očitno je, da ti ne razumeš. Aplikacija analizira fotografijo in določi ali je kožno znamenje karcinom ali ne. Le to so potem zdravniki specialisti ugotovili 98% točnost diagnoze te aplikacije. Drugič pa se ne prehitri pri pisanju komentarja.

  • gggg 21:10 17.januar 2013.

    Očitno je, da dobrega rezultata ni dosegla aplikacija, temveč zdravniki, katerim je aplikacija posredovala slike.