Mobilno gostovanje v tujini za 64 tisoč evrov

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Nov način zlorabe mobilnih storitev med gostovanjem uporabnikov v omrežjih tujih operaterjev. V enem od primerov je bil z zlorabo povzročen strošek, ki je presegel celo 64.000 evrov.
Oglej si celoten članek

Agencijo za komunikacijska omrežja in storitve je Telekom Slovenije opozoril, da so v zadnjem času zaznali nov način zlorabe mobilnih elektronskih komunikacijskih storitev med gostovanjem končnih uporabnikov v mobilnih omrežjih tujih operaterjev.

Ugotovili so, da se zlorabe zgodijo s krajo mobilnih aparatov s pripadajočimi SIM karticami in nato preko mehanizma proženja vzporednih preusmerjenih klicev na drage mednarodne destinacije povzročijo izjemno visoke stroške za končnega uporabnika.

Operater je z namenom preprečevanja tovrstnih zlorab svojim končnim uporabnikom med gostovanjem v omrežju tujih operaterjev onemogočil uporabo storitev preusmeritve na tujo številko, konferenčnega klica in čakajočega klica. Končni uporabniki, ki bi želeli naštete storitve še naprej uporabljati, se morajo za aktivacijo teh storitev obrniti neposredno na operaterja.

Operater končnim uporabnikom svetuje tudi skrbno ravnanje s karticami SIM ter pripadajočimi PIN in PUK kodami. Mobilna naprava (tipkovnica, zaslon) naj bo vedno zaščitena z ustreznim geslom ali vzorcem, kartica SIM pa naj bo v mobilni napravi vedno zaščitena s kodo PIN.

V primeru kraje ali izgube mobilnega telefona to nemudoma prijavite v operaterjev kontaktni center (Telekom Slovenije: +386 41 700 700 ali na e-naslov info@telekom.si), da se onemogoči oziroma prepreči opravljanje storitev s SIM kartice in s tem neželene stroške. Krajo mobilnega telefona pa prijavite policiji (tudi če ste v tujini).

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.