MOL za prepoved predvajanja, za varuhinjo film ni sporen

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Mestna občina Ljubljana poziva pristojne organe, da prepovejo predvajanje spota o življenju v maternici, ki ga zavod Živim predvaja na pročelju frančiškanske cerkve v središču Ljubljane. "Stališče, da niti razprava o posamezni ustavni pravici ali svoboščini ni dovoljena, pa bi vendar zanikalo demokratično ureditev, na kateri temeljita naša družba in država," pa pravijo pri varuhuu človekovih pravic.
Oglej si celoten članek

"Mestna občina Ljubljana ostro nasprotuje vsakemu javnemu izražanju stališč, ki so v nasprotju z Ustavo RS v kakršnikoli obliki, tudi v obliki predvajanja filma, ki nasprotuje prekinitvi nosečnosti, na javnem mestu oziroma na mestu, ki je viden z javne površine (npr. fasada Frančiškanske cerkve)," so sporočili z urada jubljanskega župana Zorana Jankovića.

"Želimo biti blizu materam, ki razmišljajo o splavu"

Foto: Saša Despot video Frančiškanska cerkev Zavod Živim, ki se ukvarja z nenačrtovano nosečnostjo in splavom, namreč na pročelju frančiškanske cerkve v času tedna otroka predvaja film Čudež življenja. Ogledate si ga lahko pod člankom.

"V Zavodu ŽIV!M želimo razširiti sporočilo o vrednosti in dostojanstvu vsakega človeka, rojenega kot nerojenega, zato smo ob Svetovnem tednu otroka postavili velik zaslon, ki prikazuje različne filme, slike o lepoti materinstva, očetovstva in ljubezni do otrok. Želimo biti blizu vsem mamam, še posebej tistim, ki zaradi pritiskov in vsakdanjega stresa razmišljajo o splavu in potrebujejo pogovor, spremstvo, sprostitev, da bi lahko v tišini srca v miru sprejele odločitev," nam je pojasnila direktorica zavoda Katarina Nzobandora.

"Cerkev naj upošteva ustavo RS"

"Zgroženi smo nad prikazovanjem in pozivanjem javnosti h kršenju človekovih vrednot in neodtujljive ustavne pravice do svobodnega odločanja o rojstvu svojih otrok. Pozivamo vse pristojne organe, da se projekcija in podobne aktivnosti prepovedo, hkrati pa apeliramo na RKC in cerkvene dostojanstvenike osebno, da se zavzamejo za spoštovanje ustave RS," pravijo v kabinetu župana.

Organizator za dejavnost, ki se dogaja na zasebni površini, za kar gre tudi v konkretnem primeru, dovoljenja MOL ne potrebuje, mora pa organizator javni shod ali javno prireditev prijaviti na Upravno enoto oziroma Policijo.

Prijave prijela policija in inšpektorat

Na policijski upravi Ljubljana so včeraj v popoldanskem času prejela anonimno prijavo, ki se je nanašala na predvajanje filma na platnu, nameščenega na zgradbi Frančiškanske cerkve na Prešernovem trgu. "Po do sedaj zbranih obvestilih, v dogodku niso bili ugotovljeni elementi prekrška (tako po Zakonu o varstvu javnega reda in miru kot tudi ne po Zakonu o javnih zbiranjih) ali kaznivega dejanja," pravijo na policiji, kjer so o dogajanju obvestili Inšpektorat MOL, ki je sicer že pred tem prejel prijave o dogodku. Kot so pojasnili na inšpektoratu, primer še preverjajo.

Varuhinja: Film ne poziva k spremembi pravice do splava

Na predvajanje filma na stopnišču v sklopu Frančiškanskega samostana v Ljubljani so se odzvali tuidi v kaminetu varuhinje človekovih pravic Vlaste Nussdorfer.  "Mnogi so lahko vsebino filma v luči prizadevanj žensk na Poljskem za že dosežene pravice razumeli celo kot pozivanje k ukinitvi že doseženih pravic v Sloveniji. Vendar Varuh ocenjuje, da njegova vsebina ne krši pravic in svoboščin posameznic in posameznikov, saj poziva k spoštovanju življenja, kar je osnovna človekova pravica. Po naši oceni tudi ne poziva k spremembi uveljavljene ustavne pravice, saj prikazuje le izbiro za življenje še nerojenih otrok, končna odločitev o tem pa je skladno z ustavno pravico prepuščena vsaki posameznici."

V demokraciji lahko razpravljamo

Pri varuhu človekovih pravic hkrati opozarjajo, da je potrebno dosledno spoštovati raven težko pridobljenih pravic na tem področju, vsaka sprememba bi namreč pomenila korak nazaj. "Stališče, da niti razprava o posamezni ustavni pravici ali svoboščini ni dovoljena, pa bi vendar zanikalo demokratično ureditev, na kateri temeljita naša družba in država."

Cerkev: Dogodek podpiramo

Na dogajanje na Prešernovem trgu so se odzvali na Slovenski škofovski konferenci (SŠK) "Podpiramo vse dogodke v podporo spoštovanju človeškega življenja. Pri tem sledimo Božjim zapovedim, stališčem Cerkve in papeža Frančiška, ki se javno zavzema za pravico vseh otrok do življenja, ničelno toleranco do nasilja do nerojenih otrok ter ustvarjanje takšnih pogojev, v katerih bodo lahko vse matere podarile življenje svojim otrokom," je zapisal dr. Tadej Strehovec, tiskovni predstavnik Slovenske škofovske konference.

"Prepričani smo, da so omenjene aktivnosti Zavoda Živim na Prešernovem trgu v Ljubljani sestavni del ustavno zagotovljene pravice nedotakljivosti človekovega življenja, svobode izražanja in verske svobode. Želimo si, da bi bile tovrstne prireditve v javnosti sprejete s spoštovanjem in v duhu svobodne ter demokratične družbe," dodaja Strehovec.

sergeja.hadner@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 63

  • 09:08 8. Oktober 2016.

    s kakšno pravico duhovniki lezejo v maternico moje žene ? je to njihovo poslanstvo ? ali nebi raje počistili svojo …

  • 12:35 7. Oktober 2016.

    dragec,pa saj so ti že mnogi povedali,da si konj.

  • 12:17 7. Oktober 2016.

    Apropo,ali ti frančiškani sploh znajo prckat,i ali ga samo mečejo na roko

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.